Прокуратурата с хайки за опасни храни и напитки

340 търговски обекта, намиращи се в близост до детски заведения и училища, бяха проверени за опасни за здравето храни и напитки. Проверката е разпоредена от Апелативна прокуратура-Пловдив, в изпълнение на указание на Върховна административна прокуратура.

Обектите са проверявани за спазване на изискванията на Закона за храните за разпространение на опасни за здравето храни и напитки в търговски обекти, които се намират в детски заведения и училища, училищни столове или близо до тях. В Пловдивска област са проверени 50 магазина и лавки, а в апелативния район, който обхваща също регионите Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали, са били проверени общо 340 търговски обекта.

Издадени са 4 предписания по сграден фонд и оборудване, един акт за забрана, едно разпореждане за унищожаване на храни от животински произход и съставяне на доклад за извършена инспекция в област Стара Загора.

В област Пазарджик са констатирани нарушения в 25 търговски обекта. Връчени са 17 предписания за отстраняването им. Съставени са 10 Акта за установяване на административни нарушения и 8 наказателни постановления от Областната дирекция „Безопасност на храните“ в гр. Пазарджик.

В област Кърджали са издадени 13 предписания. В област Смолян е констатирано несъответствие по сграден фонд и оборудване в хранителен блок към детска градина в село в областта.

Част от нарушенията са свързани с търговия в обекти без регистрация, несъответствие на сграден фонд и оборудване с хигиенните изисквания по Наредба №9 при прием на храни и суровини, неизпълнени предписания за асортимента на храните, съдържание в предлаганите храни на палмово масло, стабилизатори, заместители на какаово масло, изкуствени оцветители и ароматизатори, студен чай с оцветители, по-ниско плодово съдържание в нектарите, използване на брашно, хляб, лютеница, кашкавал, кайма, кебапчета – произведени не по утвърдените стандарти, използване на имитиращ продукт вместо българско краве сирене, предлагане на храни без етикет и маркировка.

На 11 обекта са издадени актове , като 10 от тях са в област Пазарджик. Изготвени са били и 35 предписания за отстраняване на нарушения.

Подобни статии

Top