Прокурори: Бабите най-често жертви на ало измами

Три пъти повече жени, отколкото мъже, са станали жертва на телефонни  измамници през последните четири години. Това става ясно от изследване, извършено от четирима прокурори от Върховна касационна прокуратура, по изрично разпореждане на Главния прокурор Сотир Цацаров. Пострадалите жени за този период са били 852, а измамените мъже – 304.

Според анализа най-лековерни са възрастните хора между 71 и 80 години. Най-често жертвите са от столицата, а половината  Всички те са предали в ръцете на мошениците суми, които общо за цялата страна възлизат на  над 8 милиона и 380 хил. лв. В повече от половината случаи жертвите са давали до 3 хил. лв., рядко сумата е надхвърляла 10 хил. лв. Най-често предадените пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства, изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога били предавани и ценности.

93 % от измамниците са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. В престъпните схеми жените основно са подпомагали извършителите. Изобретателните  престъпници в повечето случаи са от малки градчета. Половината от измамите пък са концентрирани в градове като Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София.

При анализа на видовете измами, магистратите са установили, че преобладават тези, свързани с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. Друг вариант да измамят възрастните хора, били „катастрофите“, причинени от техни близки. Алоджиите обаче стават все по-нагли и започват да се представят за следователи, полицаи или дори прокурори.

Все по-добри обаче стават разследващите, отчита изследването. Според него от 2011-а до 2015-а година разкриваемостта се е увеличила почти 3 пъти. Все по-често случаите на измама стигат и до съдебната зала. През 2015 г. този дял е над два пъти и половина по-висок от 2011 г. Двойно се е увеличил и броят на осъдените за това престъпление. Половината от осъдените са с условни присъди.

В резултат на изследването се предлага да се създадат специализирани екипи в окръжните прокуратури за проверка на неприключилите (в т.ч. и спрените) досъдебни производства за телефонни измами. А също да се промени  Наказателния кодекс и да се въведе квалифициран текст за измама чрез използване на средство за масова комуникация. Предлага се също да се въведе лимит на броя на предплатените симкарти, които може да притежава едно лице, както и да се удължи срока, в който операторите да пазят данните от трафика.

Подобни статии

Top