Прокурор: Ахмед Муса искал да прави ислямска държава (СНИМКИ)

11354947_10203794124484569_1973630564_n

Задържаният за разпространение на радикален ислям в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед искал да прави ислямска държава и да променя обществения строй в България. Това заяви в съдебната зала прокурорът от Апелативна прокуратура  Иван Перпелов, докато защитаваше тезата си, че Муса трябва да остане в ареста. Съдът потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“, постановена от окръжните магистрати в Пазарджик.

Задържаният за разпространение на радикален ислям в Пазарджик Ахмед Муса Ахмед не се яви в съдебна зала. В Пловдивския апелативен съд дойдоха само майка му Живка Стоянова и адвокат Евелина Панкова.

Синът ми е златен, всички го уважават и всички го обичат – категорична беше майката на Муса Живка Стоянова. – Той е чист като сълза и добър като ангел – нареждаше майката. Според нея никой от хората му не го е предал. – Синът ми няма връзка с Ислямска държава.  Вие луди ли сте бе, или зорлан хората луди  правите? Къде ще ходи там в Сирия да се бие? Вие откачени ли сте? Надявам се да го пусне съда, защото той не е виновен – продължи да нарежда Живка.

Според адвокат Евелина Панкова след шестмесечен арест Муса е паднал духом.

В съдебната зала прокурорът по делото Иван Перпелов обясни, че срещу Муса има събрани доказателства от разпити на анонимни свидетели, че той е създал добре организирана престъпна група, която е била толкова добре стикована, че е можела да реагира само при един подаден от него знак. Освен това е издал книга за вероотстъпничеството, която е била отпечатана в 5000 екземпляра и я е разпространявал. Раздавал също тениски и шапки с логото на Ислямска държава. Перпелов каза още, че ДАНС непрекъснато следи дейността на Ахмед Муса. Но извън залата магистратът отказа да коментира делото.

Аз бях достатъчно ясен и коментирах, които бяха разбира се частично с оглед ограниченото време, а те са обилни по делото – каза прокурорът.

Адвокат Панкова поиска от съда да освободи от ареста Муса. Тя добави, че има показания на свидетел, пред който Ахмед споделил:

Не харесвам това, което се случва в Ислямска държава. Това е свидетел, който е разпитан по делото – обясни юристката.

Срещу Муса е повдигнато обвинение че е организирал и участвал в нелегална група, проповядваща антидемократична идеология и разпространяваща идеите на терористичната организация „Ислямска държава“. Той бе задържан  при полицейска акция през миналата година.

Апелативните магистрати потвърдиха ареста и на още един задържан по същото дело – Ерждан Смаил, който също е участвал в ислямистката група.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top