Прокурор съветва ученици как да се пазят от измами в интернет

haker

Как да се предпазват от измами в интернет, да разпознават фалшивите електронни съобщения в пощите си и да не се доверяват на непознати хора във Фейсбук, разказа пред десетокласници зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев.

Магистратът изнесе лекция „Децата и компютърните киберпрестъпления“ пред ученици от ГХП „Св. Св. Кирил и Методий“. Представената тема е част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие.

Отворени съдилища и прокуратура“ на Висшия съдебен съвет. Това е втората лекция, която прокурор Беличев изнася пред учениците. През ноември миналата година той ги запозна със законодателството срещу трафика на хора.

 „Компютрите днес заемат огромна част от нашето ежедневие. Всеки разполага с тях и образно казано „в своя джоб носи интернет“. Определени членове на обществото обаче  нямат добри намерения и се опитват да извлекат ползи от нашите данни, профили и действия в интернет, които се преследват от закона“, разказа  прокурорът.

Магистратът посочи, че в прокуратурата има жалби за неправомерно влизане в чужди електронни пощи и разпращане на послания за искане на парични средства за лечение на болен човек, както и изпращане на зов за помощ на различни страници във Фейсбук, който впоследствие се оказал неистински.

„Не се поддавайте на фалшиви съобщения за смяна на паролата в електронната поща или във Фейсбук, защото първо ви искат новата, а след това, за да я въведат, ще се интересуват и от старата, и така ще имат достъп до вашите данни“, посъветва учениците прокурор Димитър Беличев.

Някои от учениците споделиха, че са получавали фалшиви писма в електронните си пощи – например непознато лице от африканска държава им предлагало срещу изпращане на определена парична сума да започнат съвместен бизнес.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top