Промени в Закона след пожара в Тютюневия град - DC news

Промени в Закона след пожара в Тютюневия град

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи промени в закона за културното наследство, които да създадат по-гъвкав режим между правата и отговорностите на собствениците на сгради, които са паметници на културата.

Според Манолова община Пловдив не си е свършила работата, за да се за да се стигне до пожара в Тютюневия град. По думите й не е спазен чл. 72 и следващите разпоредби от Закона за опазване на културното наследство, които се отнасят до заплахите от увреждане или унищожаване на недвижими културни ценности.

Законът задължава кмета да издаде съответните предписания на собственика и ако той не ги изпълни, общината трябва да ги изпълни за своя сметка. След това общината учредява ипотека и си събира сумите от собствениците, обясни Манолова.

Мая Манолова ще предложи отделно финансиране в размер на 100 млн. лева за опазване на  паметници на културата. По думите й средствата могат да се отделят и от парите, предвидени за саниране на частни жилища.

Омбудсманът ще предложи и държавата или общината да има право на обратно изкупуване на паметниците на културата на половината от продажната цена в случаите, в които собственикът не изпълнява ангажиментите си по тяхното съхранение и поддържане

Какво още каза омбудсманът Мая Манолова вижте в следващите видеа:

Подобни статии

Top