Променят маршрута на родопския маратон „Персенк Ултра”

Стартът е на 19 август

Четвъртото издание на ултрамаратона „Персенк Ултра” ще стртира по нов маршрут, с увеличена дължина и по-тежко трасе. Тази година бегачите ще трябва да преодолеят дестинация от 160 километра, а състезанието ще премине през местността Високата пещ, от там към х. Гонда Вода – х. Безово – вр. Червената стена, след това по стария Римски мост до с. Югово. От с. Югово състезателите ще продължат към х. Пашалийца и селата Павелско, Малево и Орехово.

От там поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. През Стария римски път минават в близост до вр. Голям Персенк, през местността Мизар Гидик и Старият римски път стигат до х. Персенк. Следват Митницата – с. Орехово – Бяла черква – вр. Баба, на 150 км от трасето пресичат Лясковската река, за да финишшират в Асеновград.

Трасето е изключително предизвикателно, разказа за DCNEWS Николай Марангозов, един от главните организатори на събитието. По целият път се разкрират красиви гледки, атарктивни за участниците ще са каньонът на Цириковата църква, скалният феномен Чудните мостове, Старият римски път. Състезателите ще трябва да се справят и с близо три километрово каменно свлачище, където денивелацията достига над 50 % наклон, а за да не се стига до инциденти се е наложило теренът да се обезопаси с въжета.

Общо 280 ултрамаратонци ще участват тази година в „Персенк Ултра”.От тях 210 души са от България, има и състезатели от Турция, Македония, Сърбия, Норвегия, Израел. На старта зрителите ще се срещнат с едни от световноизвестните бегачи-Божидар Антонов, който постави рекорд по скоростно преминаване на Стара планина по маршрута от връх Ком до нос Емине – 600 км за 5 дни, 10 часа и 10 минути.За първи път в родопския ултрамаратон ще се включи и най-добрият бегач на Великобритания Чарли Шарп.


По 160 километровото трасе ще има изградени 10 подкрепителни пункта, на които бегачите ще могат да се подкрепят с напитки и храна, да получат информация и медицинска помощ, ако е необходима. За състезателите ще се грижат общо 170 доброволци от Пловдив и Асеновград. Ако времето се задържи сухо и горещо на всеки пет километра ще бъде осигурен пункт за вода.

Състезанието е квалификационно и носи на участниците девет точки. Максималното време за преминаване на разстоянието е 44 часа, а финалът се очаква да бъде в ранния следобед в неделя.

Паралелно с „Персенк Ултра” са предвидени още два маршрута- 110 километра през село Орехово в посока Бяла черква и най-атрактивното за участниците трасе от 50 километра, което привлича голяма част от жените-състезателки.

Подобни статии

Top