Промяна на Закона за виното искат народни представители от ГЕРБ

Народни представители от ПП ГЕРБ-Пловдив област Силвия Хубенова и Методи Андреев поеха ангажимент за промени в Закона за виното и спиртните напитки, които да бъдат внесени на вниманието на Комисията по земеделие в Народното събрание и в Министерство на земеделието.

Това стана по време на регионалното събрание на лозарите и винарите от регион Пловдив в Асеновград. На срещата присъстваха Васил Грудев – замeстник – министър на земеделието и храните, лозари, винари, производители на спиртни напитки.

Според Методи Андреев с промените в Закона за виното между 60 и 70 хиляди семейства, които произвеждат гроздовата напитка, ще излязат на светло. Депутатите ще настояват всеки малък лозар да получи законното право да произвежда годишно до 10 000 литра (100 хектолитра) домашно вино.

„Искаме да върнем изконното право на лозарите, дадено им от Господ, да произвеждат и продават виното, което правят от собственото си грозде. Знаете, че в момента те си играят на котка и мишка с властите, когато се опитват да пласират винената си продукция. По закон имат право на един тон домашно вино за година и то само за лична консумация. Смятаме, че това не е честно спрямо тях и ще предприемем стъпки да променим закона”, подчертаха те.

По време на срещата стана ясно, че депутатите ще настояват малките лозари – производители на вино, да влязат в специален регистър към митницата. Така те ще са задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно.

По думите на Методи Андреев, ако промените станат факт лозарите – винопроизводители ще започнат да плащат към съответната община или в НАП патентна такса. Ще поставят етикет на произведените от тях напитки, на който ще има информация за региона, състава на гроздето, името на производителя.

По време на срещата народните представители от ПП ГЕРБ-Пловдив област запознаха бранша с инициативата за законодателната промяна и потърсиха неговата подкрепа.

Силвия Хубенова и Методи Андреев пуснаха подписка сред присъстващите, с която поискаха да получат одобрението на бранша за промените в закона. До края на март те се надяват да съберат 2000 подписа, които да внесат в Народното събрание.

Подобни статии

Top