Прости истини, които шефът никога няма да ви каже

1. „И аз съм безсилен.”Изкушаващо е да мислите, че вашият шеф или „неговата шефка“, или „нейният шеф“ са всемогъщи. Те обаче не се усещат такива. Всички имат чувството, че са с вързани ръце. Дори главният изпълнителен директор трябва да се съобразява с борда, инвеститори, регулатори и медиите.

2. „Объркваш ме.” От време на време казвате или вършите неща, които слисват ръководителя ви, а вероятно и вашите колеги. Може би сте се изказали, без да помислите или да проследите дискусията, или да си дадете сметка за сериозността на ситуацията.

Ако това се случва от време на време, нямате повод за притеснение. Ако обаче се случва редовно – е, това си е проблем. Оглеждайте се за онзи поглед в очите на колегите си, който казва „Какво-о-о?!” Той обикновено изплува месеци преди официалното известие, че сте уволнение.

3. „Трябва да направиш нещо, без което не мога да живея.” За да си гарантирате заетост в наши дни, трябва да притежавате умение, което работодателят ви цени достатъчно, за да ви плаща за него. Ако ви липсва такова, не се залавяйте с нищо, докато не го придобиете и не го развиете до съвършенство.

Щом това се случи обаче, хората ще искат да го използвате отново и отново, и отново. И ако продължавате да им угаждате, ще се отегчите и никога няма да увеличите стойността си на пазара на труда. Затова усвоете друго умение, за което шефът ви е склонен да плаща дори повече.

4. „Не подкопавай стойността си.” Ако обичате работата си толкова, че бихте я вършили безплатно, може би е най-добре да не споделяте това с никого.

5. „Без увереност, компетентността ти отива на вятъра.” Правете всичко по силите си, за да изградите увереност, дори това да значи да се изправите пред най-големите си страхове. Медиите изобилстват от потенциални тактики: преструвай се на успял, докато наистина не станеш такъв; заемай стойки на супергерой; използвай надъхващи фрази (казвай си, например, „Ти си върхът!”); изгради си обкръжение, което те подкрепя.

Истината е, че хората са различни, затова открий тактика, която върши работа на теб. Но не си пропилявай таланта, защото не го цениш толкова, колкото другите биха, ако можеха да го видят ясно.

6. „Лесно ти е на теб.” Най-големите ти страхове са нищо пред тези, с които други се сблъскват всеки ден само за да открият чиста питейна вода или достатъчно храна. Дори да сте нископлатени, претоварени и недооценени, вие сте благословени за разлика от повечето хора на тази планета.

7. „Половината неща, които казвам, са пълна глупост.” Шефът ви е обладан от същите сили, от които и всички ние. Бюджети, бюрокрация, трусове в икономиката, технологични пробиви… и понякога хората просто променят избора си. В най-добрия случай ръководителят ви върви по труден път. В най-лошия – тя/той е изгубен отвъд най-ужасните ви кошмари.

Брус Касанофф, бизнес инструктор и биографичен писател, за LinkedIn.com  

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top