Протестите в Македония не спират, отново летяха камъни

Скопие преживя трета нощ на белязани от насилие протести против правителството и по конкретно против решението на македонския президент Георге Иванов да амнистира политици, съобщиха ДПА и БТА.

Обявената във вторник стъпка на Иванов спъва наказателните производства против повече от 50 души, които са обвинени в корупция и незаконно подслушване.

Снощи на улиците излязоха няколко хиляди проопозиционни демонстранти със знамена и транспаранти с надписи „Няма справедливост, няма мир“. Те се натъкнаха на засилено полицейско присъствие около всички основни държавни сгради в столицата.

Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията и замеряха с камъни и фойерверки полицейския кордон около централата на управляващата партия ВМРО. Двама полицаи бяха ранени, а 14 души са задържани, съобщи новинарският сайт media.mk.

Миналата година опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) разпространи подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски. Записите разкриха правителствен контрол над журналисти, съдии, манипулиране на изборите.

Зоран Заев, лидер на СДСМ, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков е организирал подслушването на над 20 000 души.

Загрижен за демокрацията в страната, която е кандидат за ЕС, Брюксел организира преговори между основните партии в Македония. Според постигнатото споразумение бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи на предсрочни избори, които се очакваха през юни.

Амнистията, подписана тази седмица от президента, не позволява на специалния прокурор Катица Янева да предяви обвинения към някое от 56-те уличени длъжностни лица. Прокурори заявиха, че стъпката е предприета без консултации с тях.

Официални представители на ЕС осъдиха решението на Иванов, а САЩ призоваха той да го преразгледа.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че македонската съдебна система и службата на специалния прокурор трябва да бъдат оставени да продължат своята „много важна работа“.

ДПА цитира и българския премиер Бойко Борисов, който вчера изрази безпокойство за стабилността на Македония.

Катица Янева заяви, че ще продължи разследването по скандала с подслушването, предаде Ройтерс. Тя говори вчера на пресконференция в присъствието на посланици от страни членки на ЕС.

Специалният прокурор разкри, че има информация за отклоняване на много пари от държавния бюджет към частни лица в периода 2008-2015 г.

Източник: dir.bg

 

Подобни статии

Top