Протест блокира пловдивската митница (СНИМКИ И ВИДЕО) (ОБНОВЕНА)

Събирането на такса „изход“ в Митница Пловдив събра днес на протест десетки шофьори на тирове и шефове на фирми за превоз в Пловдив. Превозвачите се събраха още в 8:30 сутринта и блокираха работата на терминала.

Двайсетина полицаи охраняваха протестиращите.

Причина за протеста е таксата от 31 лева, която тираджиите трябва да плащат, за да стигнат с камиона си до митницата през частен имот, собственост на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев.

От Агенция „Митници” съобщиха, че проблемът вече е на път да бъде решен. Изготвен е архитектурен план да се направи нов вход и изход към самата митница, без да се налага камионите да минават през частния имот.

Излизайки от халето за контрол превозните средства ще преминават през средата на паркинга и на оградата ще бъде направен изход, за да се включат към локалното платно и така да отпадне този проблем. Това ще стане най-късно до месец-два, поясни зам.-началникът на Митница „Пловдив” Боян Тодоров.

Агенция „Митници” е осигурила пари, но вече 20 дни чака община Пловдив да подпише проекта.

Председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев поясни, че многократно са алармирали Агенция „Митници” за проблема, но резултат все още няма. „Едва след като обявихме датата на протеста, започнаха някакви действия“, поясни Арабаджиев.

По думите  му ако един превозвач влезе два пъти, трябва да заплати 62 лева на частната фирма, чиято собственост е земята, на която се намира бариерата. И това – за да получи достъп до държавното учреждение, което е пълен абсурд, посочи  Йордан Арабаджиев.

На ден през митницата минават поне 100 големи камиона, коментираха превозвачите, които бяха застанали с плакати с лозунги на входа на митницата.

Подобни статии

Top