Протест затваря Асеновградско шосе на кръстовището за Крумово

Хората ще протестират заради липсата на осветление по 10 -километровата отсечка

Жители на Крумово, Ягодово, Куклен, Брестник и Асеновград ще протестират днес заради неработещото осветление на пътя Пловдив – Асеновград.

Очаква се те да затворят кръговото кръстовище в района на село Крумово. Протестът е насрочен за 8 часа и ще продължи час.

Протестиращите ще преминат пеша по кръговото кръстовище. За това време се очаква движението на автомобили да бъде преустановено. След това протестът ще продължи в зелената зона на колелото, за да не се пречи на пътуващите.

Пътят Асеновград -Пловдив беше осветен след основен ремонт на отсечката през 2019 година. Оттогава обаче, 10-километровото трасе се осветява частично, като от Областно пътно управление обясняват авариите на осветителните тела с честите катастрофи, унищожени електрически стълбове и прекъснато електрозахранване. Тъй като осветителните тела са свързани последователно, ако някое не функционира, повредата рефлектира върху останалите в общата верига

Според договора за поддържане на републиканската пътна мрежа възможност за отстраняване на повредите. Освен това, заради правен спор за отчуждителни процедури в квартал „Горни Воден“ няма издадено разрешение за ползване на отсечката.

В началото на годината министърът на регионалното развитие Андрей Цеков разпореди авариен ремонт на 25 осветителни тела. Въпреки че преди два дни АПИ стартира възстановяване на осветлението, протестът ще се състои.