Професия зумба инструктор: Пепи Костадинова

През последните няколко години зумбата стана изключително популярна. Донякъде този спортен танц замени модната преди години аеробика, с която дамите поддържаха формата и тонуса си. Освен, че прави тялото стегнато и тренирано обаче, зумбата е изключително приятен начин за релакс, тъй като заема изцяло мислите на този, който я практикува. А това му дава възможност да отпочине психически от натовареното ежедневие.

Това са само част от предимствата на зумбата, разкава младата пловдивска треньорка Пепи Костадинова, която се занимава с този тъй приятен спорт от две години.

В поредицата, в която DCNEWS  ви представя различни професии отблизо, ще ви запознаем с тази на зумба инструктора.

Пепи е на 21 години и е студентка в трети курс в специалността Международни икономически отношения в ПУ „Паисий Хилендарски“. Младото и красиво момиче е завършило Професионалната гимназия по туризъм „Асен Златаров“ в Пловдив и се е насочило към международната икономика, тъй като иска не само да има познания за международните отношения, но и чисто практически умения в икономическата сфера. „Помагат ми в управлението на курсовете по зумба, които ръководя“, смее се Пепи.

Чаровната госпожица се занимава с танци от 5-годишна. Започнала със спортни танци в най-старата школа в Пловдив, която се намира в кв. „Кючук Париж“. Впоследствие, докато кандидатствала за висшето си образование, нямала възможност да тренира с партньора си и решила да опита нещо друго, за да не губи форма. Така тръгнала на зумба. Скоро след това треньорката й Валерия заминала в САЩ и виждайки потенциала на Пепи, й предложила да я замести и поеме групите й. В крайна сметка чаровницата се озовала с три зумба групи, които трябвало да води почти всеки ден.

За да прави всичко това професионално, тя изкарала курс и получила сертификат при краля на зумбата – колумбиецът Херман Мело. „Когато си на сцената тренировката не е за теб, а за курсистите. Трябва да се стараеш те да те разберат и следват“, обяснява момичето.

„Зумбата е много динамична. За едночасова тренировка почивките са само по 4-5 секунди между песните. Затова трябва да сме много внимателни с учениците си“, пояснява Пепи. По думите й зумбата е много добра кардио тренировка и затова е толкова успешна. На една тренировка се горят между 500 до 1000 калории, усмихва се инструкторката. Разказва, че всеки треньор си има свой стил – някои ползват повече фитнес елементи, други повече танци. „Най-доброто е да си в златната среда“, убедена е младата дама.

Според Пепи най-важното е една тренировка да се прави с удоволствие. То идвало след десетата минута. „Важното е да намериш волята да дойдеш и да издържиш първите десет минути, докато проблемите от работа са още в главата ти. След това всичко става прекрасно, защото хем си тренирал, хем си танцувал, хем си се забавлявал и психиката ти е чиста“, обяснява тя.

В групите й има хора от всички възрасти – от деца на 5-6 години, до възрастни на 65. идват не само жени, но и половинките им, усмихва се Пепи. Напоследък в една от групите й има две деца с увреждания. Гери е аутист, а Петя е със Синдром на Даун. „Двете са изключително усмихнати и слънчеви същества. Те ни зареждат с много положителни емоции. Но е добре да има група и за тях и макар че нямам време за още една група деца, търся начин да ги поеме някой, тъй като това им помага и ги социализира“, обяснява младата инструкторка.

А иначе, извън ученето и танците, Пепи си има прекрасно хоби – обожава ездата. Всеки път, когато й остане време, релаксира там – край Долнослав, с конете. „Моят кон, който яздя най-често, се нарича Джони. Инструкторът ми вижда, че толкова много обичам конете и вече иска да ме учи да прескачам препятствия. Но най-хубавото е, когато си сред природата, а точно тази конна база е уникална с това – с прекрасните ездитни разходки по пресечена местност и в гората“, обяснява разпалено момичето.

По думите й конете са много умни същества и винаги трябва да им се показва кой е шефът. „Защото иначе, правят каквото те си поискат“, смее се Пепи.

Само преди месец, инструкторката организира първия си зумба мастър клас с с румънската инструкторка Адела Якоб в зала „Строител“.  Предстоят още много такива събития, убедена е Пепи, която възнамерява да продължи да се развива в тази сфера.

 

Подобни статии

Top