Профилактични прегледи за остеопороза в „Западен”

Прегледи за остеопороза

Профилактични прегледи за остеопороза организира районното кметство в „Западен”. Инициативата е на кмета на района Димитър Колев, като през специалиста-ревматолог доктор Валерия Славова преминаха всички желаещи да се прегледат жени, които работят в администрацията.

С помощта на модерна френска апаратура на всички желаещи беше измерена костната плътност. Изследването става буквално за минута, а резултатът излиза веднага. Мери се плътността на радиалната кост, която се счита за най-уязвима при развитието на остеопороза.

Доктор Валерия Славова бе категорична, че всички жени, преминали 45-годишна възраст, трябва веднъж годишно да правят подобно изследване. Тя обясни, че рискът от развитие на заболяването при нежния пол е по-висок, заради хормоналния дисбаланс, който настъпва в женския организъм след определена възраст.

Остеопорозата е едно от най-разпространените заболявания на костите, особено при жените. Характерно за него е това, че намалява плътността на костната маса, при което се повишава чупливостта на костите и се увеличава рискът от спонтанни счупвания.

В повечето случаи намалената здравина на костите се дължи на ниско ниво на калций, фосфор и други минерали в състава им.

Подобни статии

Top