Проф. Иван Бързаков – за свободата и скръбта

25 години свобода?!? А, свободни ли сме днес?  Това ще ни разкаже проф. Иван Бързаков – поетът, преплувал 11 км. от Адриатика, за да докосне свободата.

Проф. Бързаков отново е в България за премиерата на четвъртата си книга – преработено и допълнено издание на „Яростно в скръбта”. През месец ноември той ще я представя в различни градове в България.

Основен акцент в книгата е разказът „Приказка за един бял лист”, посветен на новите събития в България и десетките българи, които се запалваха като факли. Самият разказ е писан в България – това лято проф. Бързаков работеше денонощно във Варна.

Проф. Иван Бързаков е роден в София, единственият засега българин, който за по-малко от 5 години два пъти е номиниран за Нобелова награда за литература. В началото на следващата година се очаква да бъде номиниран за трети път.

Емигрира в чужбина още по време на Желязната завеса. Първият му опит е безуспешен. В Христова възраст той успява да избяга по море, преплувайки 11 км. от Адриатика, за да достигне Триест, Италия и да вкуси от така забранения тогава Западен свят. Установява се в Америка, където бързо става изключително популярен в университетските среди със своята система – Optimal Learning и международния образователен институт „Бързак”, в който са обучени хиляди хора от 29 държави.

Автор е на три книги – „Яростно в скръбта”, която пресъздава спомените на автора от комунистическа и демократична България; „В съня над пропастта” и „Лумнали огньове”. Последната книга е посветена изцяло на България след промените и загубата на духовността днес.

Владее 8 езика, пише поезия на 5 от тях.

С пловдивската публика известният поет ще се срещне тази вечер от 18.30 ч. в книжарница СИЕЛА.

 

Подобни статии

Top