Проф. Старчев показва рисунки и скулптури в „Резонанс“

Plakat _VanlentinStratchev.

Проф. Валентин Старчев ще открие тази вечер в пловдивската галерия „Резонанс“изложба със свои скулптури и рисунки. Експозицията ще бъде открита в 18.00 ч., а по време на откриването ще се провед дискусия на тема „Монументите“. В рамките на дискусията пловдивчани ще могат да обсъдят с проф. Старчев темата за монумента „1300 година България” в София.

- Проф. Старчев, За паметника пред НДК се говори като част от комунистическото минало на България…

– Този паметник е много различен в сравнение с тези за съветската армия, защото всичките теми, които тълкува, се отнасят към 1300 години България. Той не е отнесен към социализма, а само е направен през този период. Неговите теми са повече обвързани към това пространство около НДК. Първата композиция е „Симеон и книжовници“, втората – „Пиета“, за жертвите, които са дадени през тези 1300 години, а третата е „Работникът“, защото е имало градеж в края на краищата. Въпреки всичките катастрофи, войни, робства тази държава е просъществувала до днес. Винаги е имало човек, който е съзидател и е работел.

Това са темите на този паметник. Много е трудно да се каже, че е политически паметник. Той е политически, доколкото тази власт реши по нейно време да чества 1300 години и направи този паметник. Това е истината.

Имаше един връх с едно знаме, което някои го изтълкуваха като символ на върха на комунизма – не. Това е крило означава, че тази държава има амбициите да съществува и да се развива.

- Как самият Вие определяте стила на паметника пред НДК?

– Всички паметници дотогава се различават от този, в Шумен, в Стара Загора… Те са от нов тип. Самата архитектура работи заедно с скулптурата за темата, докато по-рано се правеше пиедестал и на него се слагаха фигурите. Самата архитектура там е само пиедестал на фигурите. Новото след това беше архитектурата да бъде раздвижена и да символизира идеята, която носи паметникът.

- Какви бяха отношенията Ви със социалистическия реализъм и неговите блюстители?

– По-различно работех. В моите работи има и деформации и пластически други трактовки на формата, които излизат извън обикновената натура, каквато е схемата на социалистическия реализъм. Една точност на натурата и преди всичко изява на темата. Моите неща са повече в едни пластически концепции, нови – на разлагане на формата, на нова форма, на нова конструкция във формата, нова образност на героите.

Професор Валентин Старчев е роден 1935 година в Стара Загора, завършил Художествената Академия през 1959 година специалност „скулптура“ при професор Марко Марков. Работи в областта на монументалната скулптура, кавалентната скулптура, малка пластика, медалиерно изкуство – ордени и монети и др.

Скулпторът е автор на монументите „1300 години България“ в град София, „На загиналите поети в България“ – в София, „Паметник на съпротивата“  в Бургас, „Паметник на хан Тервел“ в гр. Тервел, „Братска могила на падналите за свобода“ в градовете Плевен и Стара Загора, „Паметник на 14-те изгорели войника“ – на околовръстен път в София, монументална пластика „Гълъби“ /ЕКСПО 70/ град Осака – Япония, Монументална пластика „Булбанк“ в София, бюст-паметник на Пенчо Славейков в италианския град Брунат, бюст-паметник на Капитан Петко Войвода в Рим, паметник на Капитан Петко Войвода в Киев и Стара Загора, бюст-паметник на Йордан Йовков в София, паметник на Митрополит Методи Кусев в Стара Загора, бюст-паметник на Васил Левски в сръбския град Димитровград.

Негови скулптурни творби се намират  в Белгия, Германия, Франция и др. държави, а негови скулпторни творби са подарени на папа Йоан Павел ІІ, краля на Испания – Хуан Карлос и др.

Негови творби се намират в редица галерии и частни колекции в България, Италия, САЩ, Холандия, Белгия, Япония ,Франция, Австрия и др.

Проф. Старчев е автор на самостоятелни изложби в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, САЩ, Латвия и е участвал в редица колективни изложби у нас и по света. Носител е на редица държавни награди.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top