Прощаваме се с тежкоатлета Милен Добрев в Житница

Милен Добрев починал от инфаркт

В родното си село Житница ще бъде погребан днес световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Милен Добрев, съобщиха от кметството в селото. В 10:30 часа в Културен център – Житница, който се намира на площада до църквата, ще бъде изложена книга за съболезнования.

Тленните останки на Милен Добрев ще бъдат изложени за поклонение от 12:00 ч. в Църквата „Успение Богородично“, а след това в 13:00 ч. започва и траурната света литургия за душата на Милен в същия храм. След църковната служба спортистът ще бъде погребано в гробищата на с. Житница, община Калояново.

Очаква се за погребението днес в Житница да пристигнат много известни български спортисти.

Припомняме, че олимпийският шампион по вдигане на тежести бе намерен мъртъв на 21 март в дома му в Пловдив от баща му. Според лекарите той е издъхнал ден по-рано от масивен инфаркт.

Милен Добрев е роден на 28 февруари 1980 г. в Пловдив. Детството му преминава в село Житница, Пловдивско. Тренира вдигане на тежести в клуб „Марица-Олимп“ при треньора Кръстю Милев. Първият му успех е през 1996 г. на европейското първенство за юноши в Бургас, където печели бронзов медал в категория до 70 кг.

От 2001 г. заема трайно място в елита на световните щанги с шампионската титла от игрите на добра воля в Брисбейн. Световен шампион в средна категория на първенството във Ванкувър (2003). Европейски шампион (2003 и 2004). Световен шампион от първенството в Киев (2004). Печели златен медал от олимпиадата в Атина през 2004 в категория до 94 кг.

Общо спечелва четири златни, два сребърни и два бронзови медала от големи първенства. След 17 години в щангите слага край на кариерата си след серия от тежки контузии в навечерието на олимпиадата в Пекин през 2008-ма година. Милен Добрев е последният българин с олимпийска титла по вдигане на тежести.

Поклон пред паметта му.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top