Пръскат с препарат срещу Заразния нодуларен дерматит

Дезинсекция с препарата Циперметрин срещу насекоми, които са преносители на Заразния нодуларен дерматит ще бъде извършена днес в района на първомайското село Добри дол, където бе открит случай на животно, заразено с болестта. Пръскането ще става с летателна техника, допълниха от Министерство на земеделието.

Дезинсекцията ще бъде извършена от Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив по заповед на областния управител Здравко Димитров. Тя ще  бъде в радиус от 40 км от огнището, уточниха от Областна администрация.

От ОДБХ предупредиха стопаните, че препаратът Циперметрин е много токсичен за пчелите и пчелните семейства. Заради това и с цел опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, всички пчелари на територията на областта трябва да ограничат полета на насекомите.

От земеделското министерство напомниха на животновъдите да избягват посещенията на случайни хора и животни във фермите си. Ако това е невъзможно, те трябва да подсигурят защитно облекло и да извършват дезинфекция, защото заболяването се предава и по механичен път.

Фермерите трябва да замрежат оборите и да обработват фермите и животните си с репеленти, за да се избегне заразяването на животни чрез кръвосмучещи насекоми. Животновъдите бяха информирани, че вследствие на ваксинацията са наложени ограничения за придвижване на живи животни и търговията с продукти от тях.

Подобни статии

Top