Психиатри: Атанас Тонев се разяждал от чувство за вина

23-годишният Атанас Тонев от Стамболийски е  в посттравматичен стрес след катастрофата, при която загинаха  19-годишните близначки от Пловдив Яница и Виолета Филчеви и 22-годишния Ивайло Петров. Това стана ясно на днешното, последно заседание по делото в Апелативен съд – Пловдив.  Според съдебната психолого-психиатрична експертизата, която бе назначена на предишното заседание преди месец, младият мъж се изяждал от чувство за вина и развил т. нар. болест „разстройство в адаптацията”. Това е и причината той да направи опит да се обеси  двора на къщата на родителите си в Стамболийски. Съседка обаче го видяла и предотвратила самоубийството, разказа на предишното дело защитничката на младежа Светлана Званчева.

Припомняме, че младият мъж обжалва наложената му на първа инстанция 8-годишна присъда, въпреки че тя бе редуцирана с една трета, след като той се призна за виновен за пътния инцидент.

На днешното заседание стана ясно, че характеристичните му данни като млад шофьор не са били добри – той е имал провинения и преди това. Закономерно се е стигнало до подобен тежък инцидент, посочи в пледоарията си един от адвокатите, представляващ гражданските ищци – близките на загиналите момичета и младеж.  Според адвокат Званчева обаче, Тонев е бил глобен само веднъж с 50 лева за превишена скорост.

Припомняме, че катастрофата стана преди година – на 28 април 2015 г. в Стамболийски. Тогава, управлявайки „Ауди А4″, Атанас се опитал да изпревари със 107 км/ч. друг лек автомобил „Хюндай“, който завивал наляво и вече бил с включен ляв мигач.  След удара аудито започнало да се върти по часовниковата стрелка и странично да се хлъзга по пътната настилка. То напуснало платното за движение и се ударило в три коша, а после и в крайпътно дърво.

От удара на място загинали двете близначки – Яница и Виолета, на които само след месец предстоял абитуриентски бал и колегата на Тонев Ивайло Петров – баща на току що родено момиченце – Ивона. Самият Атанас успял да излезе от колата през прозореца на шофьорската врата и останал да лежи на земята, тъй като имал счупване на лявата тазобедрена става.

На първата инстанция Окръжният съд прие, че деянието му представлява особено тежък случай.  Именно тази квалификация обжалваха Атанас и адвокат Званчева. Пред съда днес тя настоя апелативните съдии да намалят присъдата, тъй като според нея извършеното от Тонев деяние трябва да се третира като причиняване по непредпазливост на смърт на повече от едно лице. Подкрепи я и представителят на Апелативна прокуратура  Светлозар Лазаров. Званчева приведе като аргумент за отговорността на младежа и факта, че той е искал, но не е можел да помогне на близначките и приятеля си Иво. Тя припомни и думите на Атанас веднага след катастрофата пред първия свидетел, отишъл да помогне:  „Иво е отзад, помогнете на Иво, на двете момичета. Боли ме, не мога да им помогна”, молил се е тежко пострадалият младеж, който дълго време след това бе в болница.

„Изказвам съболезнования към близките на загиналите. Съжалявам за случилото се, не исках никой да пострада”, заяви самият Атанас Тонев пред съда в последните си думи.

Съдът ще се произнесе с решение в едномесечен срок.

Подобни статии

Top