Психолог: Самоубийството на един засяга още шестима

48 самоубийства са регистрирани в Пловдивска област през миналата година, съобщиха от пловдивската полиция. 14 от случаите са в Пловдив, но най-много са на територията на Районното полицейско управление в Труд – 17.

Дългове и парични затруднения – това са само част от причините, поради които хората слагат край на живота си. Но в повечето случаи те не са определящи и се нареждат на трето – четвърто място. Основното е натрупаният стрес, обясни психологът Иван Ралев.

„Обикновено на първите места са някакви проблеми в семейството, различни проблеми, свързани с работата, безработицата и вече там някъде идват социално-икономическите фактори, като финансовото положение, липсата на доходи или пък малките доходи“.

Емоционалните сътресения в семейството и любовните истории при младите хора, които ги подтикват към подобен вик за помощ, също са сред възможните причини за евентуално самоубийство. Когато се натрупат няколко фактора, става взривоопасно за личността и тя не може да издържи на натиска върху нея.

„Стресът е прекалено голям, превръща се в хроничен стрес за нас и ние сме толкова изчерпани понякога като ресурси на организма и личността, че много хора достигат до този начин за справяне с проблема“, категоричен бе психологът.

Високото ниво на стрес е и една от причините, които водят до увеличаване на случаите на самоубийства и опити за самоубийства в селата. Данните на Националния център по обществено здраве и анализи към МЗ за последните години показват, че има увеличение на тези случаи в малките населени места, особено в Северна България, където и икономическото положение е доста по-тежко, а безработицата – огромна.

Според психолозите самоубийството е една от трите водещи причини за смъртността във възрастовата група от 15 до 35 години, а всяко самоубийство засяга поне шест души – близки и приятели на този, който е сложил край на живота си.

Според психолозите обикновено при някои случаи има симптоми, които говорят, че даден човек  ще направи опит да за самоубийство. Особено когато започне да говори за смисъла на живота и има тотална промяна в емоционалното състояние – стане вял, затворен, апатичен…  Здравословна травма, тежко заболяване и загубата на близък човек, също води до подобни симптоми. Това са сигнали, които сме склонни да пропускаме, но те са важни, поясни Иван Ралев.

По думите му различни са и методите на самоубийство – в повечето случаи мъжете слагат край на живота си посредством огнестрелни оръжия, самообесване и др., докато жените използват предозирането с медикаменти.

 

Подобни статии

Top