Психолози консултират домашни насилници

Петима насилници са консултирани от психолозите на Фондация „Джендър алтернативи“ по образователна програма срещу домашното насилие. Твоа съобщи адвокат Мариана Кавърджикова от фондацията. Неправителствената организация приключва проект за ефективно прилагане на Закона за защита от домашното насилие и ще настоява за промени в законодателството, което се прилага спрямо извършителите.

Трима мъже са потърсили сами услугите на фондация „Джендър Алтернативи“, за да бъдат консултирани за агресията, която проявяват у дома. Ние служим като медиатори между тях и семейството им, обясни адвокат Мариана Кавърджикова.

Те сами за себе си са осъзнали, че имат нужда от такава помощ, явяват се и започват работа с клиничен психолог, с който работим и е факт, че програмата действа и има ефект, обясни Мариана Кавърджикова, адвокат към фондацията.

За тази година обаче по програмата са насочени само два случая от Първомайския районен съд. И двамата мъже са социално слаби и до този момент не са посетили консултациите, посочиха от фондацията.

Уведомени са съответните прокуратури, за да бъдат взети мерки, но истината е, че нямаме действащ механизъм, с който да ги доведем при нас, обясниха юристите.

Те се оплакаха, че жертвите на насилие не са наясно с институциите, които трябва да решат проблема им.

И снабдявайки се със заповед за незабавна защита, включваща една или повече от мерките за защита от домашно насилие, считат, че с това е приключило всичко, успокояват се и с изненада установяват, че това не е краят на процеса, а началото, допълни Кавърджикова.

Опитваме се да подобрим системата за насочване на жертви. Т.е. когато една пострадала жена отиде и се оплаче в полицията, най-адекватно да могат да я пренасочат към релевантна институция, посочи и Рада Еленкова от  Фондация „Джендър алтернативи“.

Пловдив е градът, в който има заведени най-много дела срещу домашно насилие. Над 230 са случаите, преминали през местните съдилища за миналата година, за тази все още няма статистика, посочиха от фондацията. И припомниха, че напоследък освен домашно насилие между съпрузи, все повече зачестяват случаите на насилие от страна на синове към техните родители.

Подобни статии

Top