ПСС демонстрира влизане в хеликоптер с носилка и пострадал (СНИМКИ И ВИДЕО)

Спасителите от ПСС тренираха как се влиза безопасно във въздушна линейка с носилка и пострадал. Медицинските полети се изпълняват с хеликоптери AUGUSTA A109K2, които са специално проектирани и оборудвани за спешни медицински акции. Те могат да летят до оборудвани и необорудвани площадки, включително над гъсто населени райони и трудно достъпни места до 4000 м надморска височина.

Медицинската апаратура на борда, освен всичката модерна техника за първа помощ, кислородна система, аспиратор за обдишване и амбулаторни материали, е снабдена и със специална бордна система. Тя събира данните на пострадалия и може да ги изпрати директно в болницата, към която той лети. Така се пести ценно време и медицинските екипи могат да реагират по-бързо и адекватно в критични ситуации.

Хеликоптерите на въздушната помощ са снабдени и с лебедка за извличане на пострадали дори от трудно достъпни места, когато се налага. Такъв случай имаше на 12 февруари 2015, когато екипът на една ит въздушните линейки бе извикан да окаже помощ на сноубордист, заклещен между отвесни скали в местността „Демянишка поляна“ край Банско. 21-годишният Джак Елекот бе издърпан с лебедката на борда на хеликоптера и спасен. Това е само една от поредица акции с въздушната линейка в района от началото на 2015-а.

В края на януари екипите на “Активна грижа” имаха друга спасителна акция на тежко пострадал турски сноубордист със сериозен риск за живота. Именно благодарение на възможностите на медицинския хеликоптер и екипите, които оказаха незабавна помощ, сноубордистът беше спасен и се възстановява успешно.

Вижте любителско видео от проведената тренировка между въздушните екипи на „Активна грижа“ и Планинска спасителна служба. То е предоставено от един от участниците в ученията – пловдивският планински спасител Стефан Ночев.

Видео вижте ТУК!

Подобни статии

Top