ПСС: Опасност от лавини в планините

Лоши са условията за туризъм в планините. Времето е лошо, мъгливо. Температурите са ниски – около минус 16 градуса и има опасност от измръзване. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК.

На места духа умерен вятър, а по най-високите части на Витоша и Рила духа силен вятър. Поради падналото значително количество нов сняг в съчетание с вятъра образуват по стръмните участъци са се образували навевки и това създава предпоставки за лавинна опасност в тези места.

В Стара планина ситуацията е още по-сериозна, тъй като там количеството паднал нов сняг е повече. От спасителната служба не препоръчват днес и през следващите дни, докато температурите се задържат толкова ниски в съчетание с мъглата, да се излиза във високите части на планините. Всички курорти са отворени и работят, пътят до там са разчистени.

От ПСС препоръчват на тези, които обичат да карат ски и сноуборд извън пистите, да не правят това през следващите дни, докато снежната покривка не се стабилизира, тъй като и най-добрата екипировка не може да ги защити от лавинната опасност.

Информация за обстановката в планините може да намерите ТУК!

Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470

Подобни статии

Top