ПСС съветва: Не ходете с токчета в планината!

rilski_ezera (8)

Ако сте решили да прекарате коледните или новогодишни празници в някоя планинска хижа или вила, освен пържолите, суджуците, празничните тоалети и разбира се подаръците, хубаво е също добре да се екипирате. Като за сняг. Защото към края на седмицата синоптиците предвиждат бури и виелици, които ще дойдат у нас от със сериозен фронт от северозапад. Това предупредиха от Пловдивската планинска спасителна служба /ПСС/.

Планинските спасители съветват задължително на път да се тръгне с добра екипировка. И не само за колата – задължителните зимни гуми и вериги, но и за вас самите. Ето съветите на дългогодишния планински спасител Веселин Ганчев, председател на Управителния съвет на ПСС – Пловдив:

1. Най-важното за предстоящите празници е, тръгвайки където и да било в планината, туристите да видят прогнозата за времето. Те вече са сравнително точни, поне в краткосрочен план.

2. Подходяща екипировка. В зависимост от прогнозата и знаейки къде отиват, туристите трябва да бъдат облечени с подходящи дрехи. „Напоследък много често сме виждали, особено дамската част от населението в сняг с токчета, което за дискотека е много хубаво, но в планината не е удачно“, предупреди Ганчев. По думите му задължително е обувките да са с равно стъпало, да изолират добре студа и да са непромокаеми, но от дишаща материя. Спасителите не препоръчват краката да се обуват в найлонови торбички и тогава да се обува туристическата обувка. Това единствено може да спари крака и да доведе до отрицателни последици – кракът да измръзне от това, че е потен и влагата да кондензира върху краката.

3. Когато вече са в хижата, ако виждат, че става много студено и вали обилен снеговалеж, да се въртят в района на хижата и да не правят самостоятелни разходки в непозната местност или поне да оставят следи след себе си.

4. Да не се чака последния момент, за да се сигнализира на ПСС. Добре е човек да прецени навреме изпаднал ли е в бедствие или не, може ли да се справи сам или  му е необходима помощ, за да потърси  планинските спасители.

5. Туристите да оставят информация на роднини и близки къде отиват и кога смятат, че ще се върнат, колко ще им трае прехода, за да може близките да знаят кога да подадат сигнал за бедстващ човек.

6. Родителите, които водят и деца в планината, трябва да наблюдават откритите части на тялото на детето – лице, бузи, нос. Ако започнат да избледняват, това е сигурен признак за измръзване.

7. Противопоказно е да се търкат ръцете със сняг, за да се стоплят. Ако някой от крайниците е измръзнал, трябва да бъде поставен в хладка вода, а след това на всяка минута да се долива постепенно топла. Ако по кожата има мехури от измръзването, те да се третират като при изгаряне. Да не се пукат и да се превържат, съветва планинският спасител.

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top