Пускат тока в Добралък!

До края на деня ще бъде възстановено електрозахранването в родопското село Добралък, съобщиха EVN.  Електроснабдителното дружество уточни, че обстановката с електрозахранването в засегнатите от обилните снеговалежи райони в Родопската яка постепенно се нормализира.

Екипите на EVN България успяха да възстановят захранването в почти всички селища в област Пловдив. Предстои да бъде пуснат токът и в Добралък, като захранването ще бъде подадено от генератор. За целта се очаква да бъде разширен достъпа до селото и трафопостовете, за да може да премине тежката техника с генератора.

В област Хасково обстановката също се нормализира, където захранването ще бъде възстановено за цялото село Конуш.  Оптимистична остава прогнозата и за села в общините Маджарово, Харманли и Димитровград.

Най-тежка остава обстановката в областите Смолян и Кърджали. В общините Девин и Доспат над 90% от клиентите са с възстановено захранване, като работата продължава за селата Чавдар, Кестен и Буйново. Днес ще бъде доставен агрегат за село Чуреково. В района на село Мугла в община Смолян трудните условия налагат физическо обхождане със снегоходки на 15 км електропровод в пресечена местност.

В община Чепеларе захранване беше осигурено още вчера за село Орехово. Продължава работата за селата Ситово и Лилково. Осигурено беше захранване към помпена станция Борово, която снабдява района на Лъки. Частично захранване има осигурено за село Манастир.

Затруднена остава обстановката в община Баните. Възстановяването на захранването за селата в района продължава и днес поради многото паднали дървета и труднодостъпния терeн до линии 20 киловолта.

Подобна е обстановката и в община Рудозем. В града токът е пуснат, но работата по възстановяване на захранването в селата продължава. В село Овчево, община Джебел, ще бъде осигурено гориво за агрегат. При подаване на захранване от линия 110 киловолта за подстанция „Ардино“ EVN България е в готовност да осигури захранване за жителите на града.

400 души работят по възстановяване на електропреносната мрежа, съобщиха от енергодружеството.  Навсякъде се работи в координация с местните и централни власти и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). На срещи с областните кризисни щабове в Смолян и Кърджали бяха обсъдени общите действия и координация за максимално бързото възстановяване на всички засегнати места.

Подобни статии

Top