Пуснаха баща и син, задържани за 112 кг хероин край с. Щит

Пловдивският апелативен съд наложи мярка „Подписка“ на Сребрю Сребрев и сина му Михаил, които бяха задържани на 11 ноември със 112,3 килограма хероин край свиленградското село Щит. По цени на съдебната системата дрогата е на стойност 13 478 400 лв., а наркотикът е бил предназначен за Западна Европа.

Срещу тях са повдигнати обвинения по чл.354а ал.2 от НК за държане на наркотици в особено големи размери. Текстът от Наказателния кодекс предвижда до от три до дванадесет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Дрогата бе открита в депо, прикрито под храсти в силно пресечена местност на 15 – 20 метра от 309-та гранична пирамида. Двамата задържани са имали ниви в района. Сребрю Сребрев е излежал присъда за убийство и отвличане и е освободен от старозагорския затвор през юни 2011 г. В апартамент в Свиленград са открити боеприпаси, пистолет, телефони и SIM-карти.

Според пловдивските магистрати обаче реализираната от правоохранителните органи акция е професионално неиздържана и са нужни значителни по обем допълнителни усилия от разследващата институция за установяване съпричастността на двамата към повдигнатото им обвинение. По думите на съдиите няма преки доказателства, които да установят, че бащата и синът са извършили престъплението, а косвените са твърде недостатъчни, за да бъдат обвинени.

Решението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: haskovo.info

Подобни статии

Top