Пуснаха за леки коли обходния път за Горни Воден - DC news

Пуснаха за леки коли обходния път за Горни Воден

Обходният път за асеновградския квартал Горни Воден вече е отворен за движение на леки автомобили. Това съобщи за DCnews зам.-кметът по строителството Пламен Йончев. Използването му се наложи заради пропадането на главния път към квартала, в който живеят 2000 души.

С близо 20 сантиметра дневно пропада пътното платно в участъка, където се е активирал свлачищния процес. От общината очакват оферти от фирми за извършване на сондаж, който да установи причините за свличането на земната маса. Избраната фирма ще извърши проучвателни дейности  и едва след като становището на експертите бъде готово, ще бъде направена оценка на щетите. Средства за възстановяването на пътя ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет, посочи Пламен Йончев.

До този момент няма яснота на какво се дължи свлачищният процес, но според общината вероятната причина са подпочвените води и голямото количество валежи. Строителният надзор е спрял и строежът на аквапарка в подножието на пътя.

В момента жителите на квартала се прибират по обходния маршрут, който вече е проходим и за леки автомобили. Общината обаче ще продължи работата по него още, за да може пътят да се ползва до края на зимата. Около 100 хиляди лева ще струват строителните дейности. Пътят ще бъде разширен до 6 метра и ще бъдат изградени канавки за отвеждане на водата.

Отсечката за Горни Воден започна да пропада в края на миналата седмица и до днес асфалтът се е свлякъл с около 80 см.

Междувременно Междуведомствената комисия към Министерски съвет отпусна на Асеновград 600 хиляди лева за ремонт на дигите на двата язовира край Тополово и пропадналата подпорна стена на река Чая, информира Пламен Йончев.

 

 

 

Подобни статии

Top