Пуснаха кмета на Брезово под гаранция от 5000 лева

Пловдивската окръжна прокуратура освободи под парична гаранция от 5000 лева кмета на Брезово Радньо Манолов. Срещу 1000 лева гаранция са пуснати от ареста също заместникът на Манолов Димитър Томов и секретарят на община Брезово Стойна Малешкова, а управителката на банков клон Стоянка Стоянова  ще плати гаранция от 2000 лева.

Те са обвинени за извършени множество нарушения при осъществяване на нотариални удостоверявания в Брезово.  За документна измама законът предвижда до 5 години затвор. 

Четиримата са прехвърлили индивидуалните партиди за задължително и допълнително пенсионно осигуряване на поне 114 души от един фонд в друг, без хората да са знаели  за това.

По закона за нотариусите и нотариалната дейност кметът, заместникът му и секретарят на общината имат правомощия да удостоверяват в заявленията на хората нотариално техните подписи. Всеки от тях е правил такива заверки. Тримата обаче не са фалшифицирали подписи, подчертаха от прокуратурата.

Организатор на схемата е управителят на банковия клон в града Стоянка Стоянова. Според запознати ползата за банковия служител, прехвърлил партидите от един пенсионен фонд в друг, е комисионна и част от дивидента, който се изплаща при евентуална финансова печалба в края на годината.

Прокуратурата е внесла искане в Районния съд за отстраняването на общинските служители. То ще се гледа в понеделник.

Подобни статии

Top