Пуснаха на свобода срещу 10 000 лева пловдивчанин, убил пешеходец

milandivekov

Пловдивският окръжен съд отмени мярката „Задържане под стража” и наложи парична гаранция от 10 000 лева на Милан Дивеков, убил на пешеходна пътека 63-годишен мъж от Пловдив.

Инцидентът стана причина за смяната на директора на областната дирекция в Пловдив. В мотивите си съдът посочи, че той вече не може да повлияе на свидетелите, тъй като автотехническата експертиза безспорно доказва вината му. 24-годишното момче обаче остава в ареста до произнасянето на по-горната инстанция – Апелативния съд.

Резултатите от автотехническата експертиза доказват, че Дивеков е карал по бул. „Никола Вапцаров” със 100 км./ч. Според вещото лице, ако скоростта е била само с 25 км./ч. по-ниска, спирачката е щяла да предотврати инцидента.

Адвокатът на момчето посочи, че пешеходецът и тичал и това също трябва да се вземе предвид. Според него храстите до пътя са попречили на Дивеков да види пресичащия. Определената гаранция от съда е непосилна за семейството му, каза пред журналисти адвокат Антонов.

Дивеков е завършил Професионалната гимназия по транспорт „Гоце Делчев” и работи като автомонтьор. В съдебната зала 24-годишното момче се разплака и няколко пъти заяви, че съжалява за случилото се.

На 12 август тази година около 10 часа вечерта на бул. „Никола Вапцаров” Дивеков блъска на пешеходна пътека 63-годишният Димитър Димитров, който починал на място.

Адвокатът на няколко пъти подчерта, че подзащитният му не е участвал в гонки, не е и демонстрирал скорост въпросната вечер. Заради несвоевременното уведомяване на дежурния прокурор за образуваното досъдебно производство, незадържането на извършителя на местопроизшествието на 12 август и неговото освобождаване оттам беше разпоредена вътрешна проверка на полицаите, отзовали се на инцидента.

От поста бе освободен директорът на ОД на МВР в Пловдив. Проверката е приключила, но резултати не се оповестяват. Прокуратурата ще обжалва мярката на Дивеков, а ако вината му се докаже го грозят от 3 до 10 години затвор.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top