Пуснаха професорите от УХТ под гаранция, искат отстраняването им

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла искане в Окръжния съд за отстраняване от длъжност на пловдивските професори, уличени от предаването „Господари на ефира“ във вземане на подкупи, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Искането ще се гледа в понеделник – 22.05.2017 г.

Прокуратурата е внесла искане за отстраняването проф. д-р инж. Симеон Василев, който е ръководител катедра „Техническа механика и машинознание“, както и за проф. д-р инж. Николай Банков, който е ръководител катедра „Електротехника и електроника“. Проф. Василев е и председател на Съюза на учените в Пловдив. Магистратите настояват те да не изпълняват функциите си до отпадане на нуждата от тази мярка.

Припомняме, че срещу проф. Симеон Василев е предявено обвинение за това, че е поискал подкуп от  600 лв., за да даде изпита на студента Б. А.  по учебните предмети „Механика – втора част“ и „Съпротивление на материалите“, без да се е явявал.

Срещу проф. Банков обвинението е подобно – за подкуп от 600 лв., престъпление, което той е извършил в съучастие с Д. Д., като помагач.  Професорът е трябвало да пише по-висока оценка на изпитните работи на студентите Х. Е. и В. А. и да отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на двамата студенти по учебната дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“.

Спрямо всеки от двамата обвиняеми е била взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 5000 лева.

Подобни статии

Top