Пуснаха Ройдова срещу 7 бона, нямало да се укрие

Пловдивският апелативен съд освободи от ареста 66-годишната Иванка Ройдова, която според прокуратурата правела планове да отвлече брат си и да убие него и цялото му семейство, срещу 7 хиляди лева.

Срещу нея са повдигнати две обвинения за това, че през месец март 2016г.  в различни населени места в района на Пловдив е извършила приготовление към отвличане и убийство с користна цел на брат си – Стойчо, като е намерила килър – служител под прикритие.  Ройдова е обвинена също и за опит за приготовление за убийство на петима наследници на брат си – дъщеря му Гергана, съпруга й, двете им деца – на 8 и 16години и 28-годишния му син Георги.

Според апелативните магистрати, нямало достатъчно доказателства, че Ройдова би се укрила или че ще извърши друго престъпление. Събрани били достатъчно доказателства обаче за подготовката на убийството, уточниха от съда.

Съдът гледа делото за мярката при закрити врати, тъй като в зала бяха четени СРС-та.  Иванка Ройдова, която е обвинена, че е поръчала да убият брат й и още петима нейни роднини, е говорила за изрязване на тумор и за срещи с мъж и жена на различни места.  „В СРС-тата няма никакви думи за убийство, а става въпрос за изрязване на тумор”, обясни адвокатът й Йордан Давчев. Той не уточни обаче какво е имала предвид жената, но според нейна приятелка става дума за операция на кучето й при ветеринар.

При ареста на 66-годишната кандидат-милионерка полицията е конфискувала документи, с които жената е подготвяла попечителството върху фондовете. От СРС- тата става ясно, че тя е искала да се свърже с криминални лица, за да организира покушението срещу наследниците“, категоричен беше апелативния прокурор Андрей Атанасов. Той се позова на две разпечатки от разговори на 66-годишната жена с полицая под прикритие, където тя създавала организация за осъществяване на нейните престъпни намерения.

Според Давчев Ройдова трябвало да бъде наречена не Кървавата, а Млечната Иванка, защото по делото много нездравословни идеи били захранени с прясно мляко.

От разпитите на племенниците на Иванка, чиято смърт тя е готвила, ставало ясно, че между нея и баща им Стойчо имало конфликт. Той бил за това, че Стойчо не искал да си търси парите от наследството в САЩ, а сестра му държала на това.

„На всички е ясно, че цялото наследство 90-годишният Георги Ройдов е завещал на своята болногледачка Недялка Бързакова. Много млечен е този казус, достоен за перото на Балзак“, каза още Йордан Давчев.

„И през ум не ми е минавало да убивам или ликвидирам някого. Не съм говорила с никакви килъри. Човекът, с когото съм говорила, ми беше представен като адвокат от голяма софийска кантора. Аз търсех контакт с такъв човек, за да задействам нещата в САЩ“, посочи за пореден път Ройдова.

Жената разказа и за наследството. По думите й гледачката на Георги Ройдов – Недялка Бързакова, заедно с дъщеря си, която била адвокат, унищожили всички предишни документи и завещания, направени от милионера. След това Бързакова направила ново завещание, в което е записано, че Ройдов прехвърля всичко на нейно име.

„Единствено и само тя може да се разпорежда с това наследство. Категорично съм невинна. Ние може да сме спорили с брат ми, но никога и през ум не ми е минавала за убийство и такива неща”, каза още Иванка Ройдова.

Наложената парична гаранция от съда е окончателна.

Подобни статии

Top