Путин спря Южен поток

Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток“ при настоящите условия, заяви в турската столица Анкара руският президент Владимир Путин. В Турция той се срещна с държавния глава Реджеп Ердоган.

Проектът за газопровод „Южен поток“ е закрит, обяви лаконично и ръководителят на руския държавен газов гигант „Газпром“ Алексей Милер, който придружава руския президент в Южната ни съседка.

Путин предложи България да поиска от Европейския съюз обезщетение за пропуснати ползи по проекта Южен поток, предаде ТАСС.

Руският президент определи позицията на ЕС за Южен поток като „неконструктивна“ и каза, че потоците от енергийни ресурси ще бъдат пренасочени към други региони и за проекти за втечнен газ.

„Тъй като досега не сме получили разрешение от България, ние смятаме, че при тези условия Русия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид, че сега трябва да започне строителството на тръбопровода в Черно море. Ние не можем да започнем строителство в морето, докато не получим разрешение от България“, каза Путин на пресконференция в Анкара след среща с турския президент Реджеп Ердоган, съобщава БТА.

По думите на Путин, Русия не може да започне строителни работи в морето, да стигне до българския бряг и да спре. „Това е просто нелепо, мисля, че е ясно за всички“, каза руският президент, добавяйки, че Русия ще бъде принудена да преразгледа участието си в този проект.

Путин благодари на турските партньори за подкрепата, която са оказали на този проект, и отбеляза, че в енергетиката отношенията между Русия и Турция са се издигнали на стратегическо равнище.

Путин каза, че Русия е готова да построи още една тръбопроводна система за осигуряване на потребностите на турската икономика и да създаде на турска територия на границата с Гърция допълнителен газов център за потребителите в Южна Европа.

Той допълни, че Русия ще увеличи доставките на газ за турския пазар по проекта Син поток с 3 милиарда кубически метра. Освен това от 1 януари следващата година Русия ще намали с 6 процента цената на газа за потребителите в Турция по молба на турските партньори, каза Путин. Той посочи, че Русия е готова да продължи да снижава цената в хода на реализацията на съвместните крупни проекти. Путин подчерта, че руско-турското сътрудничество е придобило характер на „многопланово партньорство“ и търговската размяна и взаимните инвестиции постоянно нарастват. Той отбеляза, че създаването на зона за свободна търговия с Турция е „сложна, но осъществима задача“.

Подобни статии

Top