ПУ запълни местата за прависти, психолози и учители по физическо

Второ класиране на приетите студенти за новата академична година обяви Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. След записването на приетите студенти от първия път, на 100% са запълнени местата за бъдещи прависти, психолози и учители по физическо възпитание и спорт.

Най-голям и тази година е напливът към специалността на Факултета по математика и информатика – „Софтуерни технологии и дизайн“. За едно място се борят пет кандидати, каза зам.-ректорът на университета доц.д-р Мария Стоянова.

„Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика“ е втората сред най-желаните специалности от кандидатстващите в университета през тази кампания. Традиционно висок е интересът към „Право“, „Психология“, „Финанси и маркетинг“ и „Приложна лингвистика с информационни технологии“.

61% са попълнените места при редовното обучение и 73% при задочното след първото класиране. Акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ през новата академична година е 3 779 места в бакалавърски и директни магистърски програми, като в тези бройки не е включен приемът на първокурсници във филиалите на Университета Смолян и Кърджали и в Техническия колеж в Смолян. От ПУ се надяват да успеят да достигнат миналогодишата стойност на запълване на специалностите – 96%.

Въпреки острата конкуренция и неблагоприятните демографски последици, Пловдивският университет е едно от най-предпочитаните висши учебни заведения в страната, допълни доц. Стоянова. Общо 4 790 кандидати са подали документи за прием в най-голямото държавно висше училище в Южна България.

Най-малък тази година е интересът към хибридните специалности, особено „Български и корейски“ и „Български и китайски“. Природните науки също не се радват на особен интерес от страна на младежите.

По традиция трите кръга на изпита за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през септември. Тази година обявените дати са 14, 15 и 16 септември, а класирането ще бъде един ден след обявяване на резултатите.

Подобни статии

Top