ПУ и митрополит Николай в схватка с декларации

Пловдивския университет и митрополит Николай в схватка с декларации

Като псевдобогословска определиха новата Духовна академия от катедра „Теология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в своя декларация, изпратена до медиите. Подобни школи ще осакатяват възпитаниците си с радикални и неправославни схоластични учения и ще насаждат религиозна нетърпимост към другите изповедания, се посочва в документа.

От теологическата катедра са обезпокоени също, че студенти, обучавани в Пловдивския университет са „притискани“ да се запишат в Духовната академия.

Недоумявам защо държавен университет влиза в конфликт с Българската православна църква, заяви в отговор Пловдивския митрополит Николай. По-рано през деня на сайта на Пловдивската митрополия бе публикувано подробното изявление на духовника по темата, озаглавено „Право на отговор“.

Недоумявам защо държавата проявява такава ревност и „грижа“ да създава кадрите на църквата. Забележете: само на църквата, не на другите вероизповедания. С това не съм съгласен. Имало обвинения за натиск спрямо студенти? Няма такова нещо.

На тези обвинения могат самите студенти да отговорят, питайте тях. Това са 53-ма мъже и жени, зрели хора, осъзнали своята вяра, попитайте ги, те ще ви отговорят. На никого натиск не съм оказвал, заяви Пловдивския митрополит Николай.

 

Подобни статии

Top