Пчеларите от дружество „Акация“ си пожелаха пълни кошери с мед

med

С тържествен водосвет членовете на пловдивското общинско дружество „Акация“ почетоха своя светец-покровител Св. Харалампий. Пчелите са жизненоважни за човечеството, а техните продукти са изключително здравословни и полезни,коментираха пчеларите. Въпреки празничното настроение те отбелязаха и неразрешени от години проблеми.

Георги Лисичков се грижи за 118 кошера. Казва, че е много трудно да се добереш до държавни субсидии. По думите му пчеларският бранш се подпомага много малко. Миналата година заради проблемите с времето, са били дадени около 3,45 лева на кошер, което е много мизерна сума, в сравнение с разходите за възстановяване на пчелини.  „Справяме се със собствени сили, но е много трудно. Никой не отчита неподходящите метеорологични условия,многото разходи за възстановяване на пчелни семейства“, казва Лисичков. Според него  през 2013-та и 2014-та година е имало изключително голям мор по пчелите и някои пчелари са отчели загуби до 90%. „Това не се подпомага от държавата и се налага да се справяме сами. Трудно се възстановява един пчелин и докато това стане, следващата година е загубена. Така работим колкото да изкараме за хляба“, поясни Лисичков.

Пчеларите си пожелаха благодатна година, с по-малко природни катаклизми, с богата паша и пълни кошери с мед.На празника си те  отдадоха почит и на най-големия радетел за развитието и популяризирането на тяхната дейност – Георги Тодоров, който почина в края на миналата година.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top