Пчелари раздават бурканчета с мед за децата на площада

Пчелари раздават бурканчета с мед на децата

Пловдивските пчелари отбелязват края на сезона с малък базар, организиран на централния площад. Годината беше трудна и нетипична, разказват те. Заради дъждовете са произведени приоритетно полифлорни видове или така наречените „букети“.

„В началото на пчеларския сезон заради дъждовете пропуснахме пашата на акация и рапица и тези видове ще липсват на трапезата или поне ще са в по-малко количество“, коментира пчеларят Любомир Герев.

От понеделник пчеларите на площада раздават малки бурканчета с мед. Приготвили са 600 броя по 100 грама, предназначени за децата – да опитат и да им хареса.

„Това количество мед е за целия ден. Някои деца си взимат по две бурканчета, но ние им казваме, че второто е за утре“, обясни производителката Нели Салчева.

Нели твърди, че всеки човек трябва да приема по един грам мед на килограм тегло на ден. Това означава около 50 до 70 грама на ден за възрастен човек. Консумацията в България е далеч по-малка, затова след края на сезона пчеларите тръгват по тържища и базари из цялата страна, за да реализират добитата реколта.

 

Подобни статии

Top