Първата кухня за здравословни и био храни отваря врати в „Капана“ (СНИМКИ)

1548081_1047381891960500_3703732843892792986_o

В най- творческия пловдивски квартал „Капана“ отваря врати първото в България място за социално предприемачество за фермерски храни, ръководено от Хранкооп Пловдив и подкрепено от фондация „Пловдив 2019″.

Фермата е чудно местенце, ухаещо на домашни сладки, градинска чубрица и току-що изпечен хляб. То представлява магазин за здравословни и био храни, както и малка кухня, в която има всичко необходимо за приготвянето на качествени и вкусни гурме специалитети, както и възможност за бъдещите майстори готвачи да се обучават и да осъществяват идеите си.

Във Фермата може да намерите богато разнообразие от био и здравословни храни – конфитюри, сладки от овесени и ръжени брашна, млечни продукти, градински подправки, домашни приготвен хляб, ябълков оцет, мед, натурални шоколади, различни видове сиропи и брашна.

Идеята е местните фермери да произвеждат и доставят екологична чиста продукция за кухнята, с която младите кулинари да приготвят сезонни храни. Цените са достъпни и всеки един продукт притежава необходимия документ за качество.

Фермата дава възможност на младите, креативни и амбициозни майстори да се развиват в областта на кулинарията, като най-важното условие е да се съобразяват с нормативните изисквания за приготвяне на здравословна храна. Предвижда се вторият етаж скоро да се превърне в място за точене на баници, месене на хляб и други тестени вкусотии.

Много хора в България се занимават с устойчиво градинарство, хлебарство, сладкарство, приготвяне на млечни продукти, пчеларство и други занаяти. В България все още се срещат много трудности, когато един такъв майстор иска да излезе на пазара, тъй като пазарът не е развит, липсват финанси и се изискват много документи.

„Този кооперативен проект създава условия младите майстори да обогатят знанията си, да придобият ценен опит, както и перспективата да бъдат наставници на следващи поколения занаятчии“, сподели Гергана Кабаиванова, председател на сдружение „Устойчиво общество“, което представлява Хранкооп движението в България.

Официалното откриване на Фермата е от 18 часа тази вечер, когато всички пловдивчани и гости на града ще имат възможността да разгледат щандовете с кулинарни шедьоври, а след това и да дегустират.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top