Първата читалня на италиански – в Пловдив

На 12 септември 2015 г. в рамките на „Нощ 2015 г.“ ще бъде представена програмата „Интеркултурен диалог Италия България“. Ще бъде открита първата в България читалня на италиански език, ще гостуват италиански писатели. Събитията са под патронажа на Джузепе ди Франческо, консул на Република Италия.

Вижте програмата по часове:

ПРОГРАМА

 ИНТЕРКУЛТУРЕН ДИАЛОГ ИТАЛИЯ – БЪЛГАРИЯ

12 септември 2015 г.

19:00 – 20:00
Откриване на италианска читалня „Асен Марчевски”

Първата в България италианска читалня разполага с 1200 тома  художествена, справочна, научна и учебна литература, списания и мултимедия  на италиански език. В рамките на откриването ще бъдат представени:

* „Духовните мостове  на преводача и писателя Асен Марчевски” – разговор с Галя Йотова, преводач и проподавател италианист; Анна Костова – преводач, Алина Аспарухова от Съюза на българските преводачи; Николай Йотов – режисьор,продуцент, архитект, Момчил Карамитев и др.

*  мултимедията „Знаци по пътя”

20:00 – 20:30   
„Моята Италия – фрагменти и пристрастия” – фотографска изложба на Соня Станкова

Фотограф-художникът Соня Станкова е известно име в съвременната българска фотография. Автор е на над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина. Неподражаемият й личен  почерк и специфична гледна точка предизвикват  интереса на частни колекционери. Нейните фотографии са публикувани в списанията “Colours” of Benetton, “Mary Claire” Italy, “Photo eye” и “PHO” България.

Соня Станкова  има четири самостоятелни изложби в Италия. „Приказки за щедрото дърво”, “Хората на Фериерре“, “Италия“, “Мариграфия“  в градовете Парма, Пиаченца, Фериерре и Бедония.

Изложбата „Моята Италия – фрагменти и пристрастия“ представя  художествени фотографии, специално създадени за откриването на читалня „Асен Марчевски“, които пресъздават  италианските  увлечения   и творчески търсения на авторката.

20:30 – 22:00
Литературен салон представя творците

Антониета Дал Бо Алфонси – италианска писателка, която живее и твори в Падуа. Автор е на книгите„ Погледът”, „Срещи с автора”, историческия епос-трилогия „Tulliola e Marko” и др.

Срещата се организира с подкрепата на „Конфезерти България” и г-жа Норма Сакардо – Италия.

Джанфранко Артибани – италиански поет, художник и интелектуалец. Джанфранко Артибани живее и работи в Рим, където е известен като художник.

Автор е на стихосбирката „ Срещу небесния естуар” и сборника с фантастични разкази  „Копие”.

Надежда Бонева – университетски преподавател, преводач, поет  и писател”. От дълги години живее и твори в Италия , където се радва на признание като италианска поетеса. Автор е на стихосбирките: Страхът от самотата на щурците“ , „Любовен дует“ – двуезичната италиано-българска книга, „Semi di zenzero“ и  „Duetto d’amore“. Публикувана е в редица Антологии на съвременната италианска литература и е лауреат на много поетични конкурси.   Превежда на български език произведения на Дино Кампана, Салваторе Куазимодо, Джузепе Унгарети и  Алберто Моравия.

22:00 – 23:00  
Италиански следи в Пловдив

Среща с Владимир Балчев – историк и представяне на книгата „Пловдив-другият бряг  на Европа”.  Авторът ще проследи приносът на италианци, които оказват забележително въздействие за  развитието на Пловдив след Освобождението

19:00 – 1:00       
„Италиански архитекти в Пловдив  /1885  –  1920 г/.” – мултимедия, която представя италианските архитекти Пиетро Монтани, проф. Мариано Пернигони и др., проектирали  емблематични за Пловдив и страната сгради.  Мултимедията ще бъде експонирана на открито пред читалището.

19:00 – 1:00         
„Пазители на времето”

Изложба от уникални снимки и предмети на италианци, живели в Пловдив след Освобождението и оставили ярки следи в културата на града.Ще присъстват  потомци на италианските фамилии, които и днес живеят в Пловдив.

 

 

 

Подобни статии

Top