Първият звънец за учебната година удари и в Асеновград

Откриха учебната година и в Асеновград

Тази сутрин всички училища на територията на община Асеновград удариха първия звънец. Кметът д-р Емил Караиванов откри учебната година в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Той се обърна към учениците с думите: „Имате огромно основание да бъдете горди, че сте част от българското училище. Че за пореден път днес ще прекрачите прага на най-святата българска институция”.

Програмата по случай първия учебен ден в гимназията започна с химна на Република България и продължи с молитва за здраве, отслужена от архиерейския наместник свещеноиконом Йордан Георгиев. Учениците бяха подготвили песни и стихчета за празника, както и танцувален поздрав от малките мажуретки на школото.

На откриването присъстваха бивши директори и учители на СОУ „Св.св. Кирил и Методий”, както и много развълнувани родители. Класните стаи в гимназията за първи път прекрачиха 77 първолаци, които получиха от кмета на Асеновград д-р Караиванов специално издание „Асеновградско букварче”. За своите зрелостни изпити и абитуриентски бал ще се готвят 93-ма зрелостника.

В община Асеновград има 17 училища, от които 6 в селата и кварталите Горни и Долни Воден. Единадесет от тях са основни, две са средно-общообразователни, три професионални гимназии и едно помощноп училище за деца с увреждания.

Броят на учениците е 6091 , като тази година в първи клас постъпиха 577 деца, което е в почти равно съотношение в сравнение с миналата година. Освен това, в края на учебната година Асеновград ще изпрати 391 зрелостника.

 

Подобни статии

Top