Първият център за хора с редки болести ще отвори врати в Пловдив

Хора с редки болести

Калина Касабова е председател на сдружение „Защо доброволец?“ в Пловдив, което е създадено изцяло в подкрепа на хората, страдащи от редки заболявания. От 2008 година тя е доброволец към Националния алианц за  хора с редки болести. Тази година Калина и останалите доброволци от цялата страна решават да основат свое сдружение, за да могат да работят отделно и по този начин да имат повече правомощия и свобода на действие. 

По данни на Световната здравна организация в България са засегнати около 400 000 души, като половината от тях са деца. За съжаление България е сред най-изоставащите европейски държави по отношение на качеството на терапиите, които се провеждат за хората, страдащи от редки болести. В останалите европейски държави средната продължителност на живота на човек, засегнат от муковисцидоза е 50-60 години, докато у нас тази продължителност е едва 13 години. Повечето болни деца в България така и не успяват да станат възрастни, което се дължи на липсата на условия и финансова подкрепа от страна на държавата и неразбирането от страна на обществото.

Според Калина Касабова хората, страдащи от редки заболявания, могат да водят напълно нормален живот, стига да им се осигури подходяща среда и да се положат нужните грижи. В България липсват жизнено необходими лекарства и изградени механизми за правилното диагностициране и терапия. Голяма част от болните са на стационарно лечение, а други никога не са напускали домовете си и нямат никакви социални контакти. Сдружение „Защо доброволец?“ работи активно в посока това да се промени и всеки, който иска да помогне и се чувства готов да работи с хора, засегнати от редките заболявания, е добре дошъл да се присъедини към екипа.

Община Пловдив е първата в България, която е отпуснала помещение, в което предстои да се открие дневен център, който ще бъде пригоден изцяло към нуждите на хората с редки заболявания. Центърът ще обслужва главно психологическите и чисто човешки потребности на хората да общуват, да се забавляват и по този начин да се социализират. Ще  има специално пригоден кът за децата, където те ще могат да изучават чужди езици, да се включат в различни курсове, дори да празнуват рождените си дни.

Центърът ще бъде изцяло пригоден за лесен достъп на хора с  двигателни затруднения. Предвидено е изграждането на рампа, а в самия център няма да има цветя и други растения, които по принцип дразнят пациентите, страдащи от редки заболявания.

В момента доброволците са се заели усилено с ремонтирането на сградата. Към каузата може да се присъедини всеки, който смята,че има възможност и желание да се отдаде на подобна инициатива с цялото си сърце.

Екипите, които ще работят в центъра са сформирани и готови да работят, споделя Калина. Всички те са доброволци – психолози, които ще провеждат различен тип терапии, инструктори, които ще водят часове по ръкоделие, учители по чужди езици, аниматори и дори фокусник, който ще въведе малчуганите в царството на магията.

Най-сложната част от проекта е сформирането на мобилна доброволческа група. Това ще бъдат хора, които ще покриват нуждите на пациентите от домашни посещения и от услуги извън дома, с които самите болни не могат да се справят сами. Тази група доброволци ще премине специално за целта обучение с психолози и социални работници. Този проект ще стартира последен, тъй като за него дневният център трябва да е напълно изграден.

Всеки, който иска да се присъедини към сдружение „Защо доброволец?“, може да се свърже с екипа на адрес: whyvolunteerbg.com

 

 

Подобни статии

Top