Първи по рода си пленер по ковано желязо на есенния занаятчийски панаир

Панаир на занаятите

„Ковем европейското бъдеще заедно!” Това е мотото на първия в България пленер по ковано желязо, който ще се проведе в рамките на есенното издание на Панаира на занаятите. Това съобщи Тони Симидчиева – председател на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив.

В пленера, който ще продължи пет дни, ще участват 10 майстори-ковачи от Англия, България и Македония. Вече са осигурени мобилни огнища, наковални и желязо, от коeто майсторите в рамките на един ден ще изработят чукчета за портите на къщите в Стария град. Те ще бъдат дарени и използвани при реставрация на къщите в архитектурния резерват.

„Другите 4 дни ще правят решетки за прозорец по техен проект. Те също ще бъдат дарени и ще могат да се използват като пана на стените на къщите в Стария град”, каза майсторът-ковач Лазар Урумов, който е председател на журито.

Най-добрият в надпреварата ще получи уникална награда – ръчно изработен от майстор Лазар Урумов чук, който е символ на ковачеството. Той ще бъде с резбована дръжка от майстора-дърворезбар Йордан Янаров, а един от най-добрите ножари у нас – Кирил Коликов, ще полира и никелира чука.

Желанието на организаторите е ковачеството да бъде представено като атракция, да събудят интереса на младите хора към занаята и пленерът да стане традиционен. Есенният панаир на занаятите е част от празниците на Старинен Пловдив, които тази година ще преминат под мотото Старият град – адрес на вечността и ще бъдат открити от Елица и Стунджи.

 

Подобни статии

Top