Първото българско класно училище в Асеновград продължава да се руши

Състоянието на сградата на Първото българско класно училище в Асеновград, което се намира на улица „Цар Иван Асен II“, продължава да се влошава.

Вече дълги години нито един от собствениците не поема ангажимент тя да бъде реставрирана или преобразена по някакъв начин. Имотът е съсобственост между Община Асеновград и асеновградчанката Семиха Челиктепе.

От изминаващото време, от метеорологичните условия и от факта, че никой не се ангажира да я стопанисва, сградата постепенно се руши. Скоро дори може да представлява опасност за преминаващите покрай нея по тротоара пешеходци. Мазилката й вече е започнала да пада.

Стъкла на голяма част от прозорците липсват. Малката дървена порта едва се крепи. Сградата е със статут на паметник на културата. Имаше предложение през годините да отпадне като такава.

Идеята не се възприе. Спънката за реставрирането и възстановяването или преобразяването на Първото българско асеновградско класно училище е фактът, че е частна общинска собственост. Това заяви Атанас Тошев – директор в Дирекция „Управление на общинските активи“ към Община Асеновград.

Той припомни, че преди около три години имаше искане частните лица да изкупят общинската част. Но то не се прие. Нямаше съгласие на Общински съвет и Администрацията.

„Идеи за тази сграда е имало много през годините. Вижда се, че нито една не е реализирана. Защото всичко е свързано с финанси, проекти и съгласие на другия съсобственик.“, допълни Тошев.

Гражданите също могат да се обърнат с предложения към Общината. Запитани асеновградчани споделиха за DCNEWS, че този паметник на културата може да бъде реставриран, за да се покаже образованието в миналото на Асеновград.

Други предложиха да бъде направена още една галерия или музей. Преди време сградата е била семейна къща на семейство Караланови. Тя е била сравнително новопостроена и е отговаряла за нуждите на едно училище.

Защото е на два етажа и е имала просторни помещения, заден двор, свободен достъп. Използвана е за жилищни нужди за кратко. След това, семейство Караланови я отдават под наем за това, в нея да бъде разположено Държавното трикласно училище.

Тя помещава едно от най-важните образователни институции в Асеновград. „Сега вървейки надолу по улица „Цар Иван Асен II“, подминавайки тази вече обезличена фасада, човек се чувства болно, че един такъв паметник на културата е забравен и оставен на самотек.“, сподели асеновградският историк Мина Христемова.

Подобни статии

Top