Европейско първенство по бийтбокс започва в Пловдив - DC news

Европейско първенство по бийтбокс започва в Пловдив

Първото европейско първенство по бийтбокс започва в Пловдив

Първото европейско първенство по бийтбокс ще се проведе в Пловдив на 3 и 4 октомври в Цар Симеоновата градина. „Бийтбокс мастърс“ ще събере 16 участници от 9 държави, които ще се надпреварват за титлата на Стария континент.

Паралелно през уикенда в града под тепетата ще се състои и поредния „Стрийт мастърс“ фестивал.

„Бийтбокс мастърс“е първото по рода си у нас международно състезание в този музикален жанр, разказаха организаторите. В Пловдив пристигат представители на Франция, Швейцария, Австрия, Англия, Румъния и Гърция. Българските участници в надпреварата са четирима, поясни световният шампион за 2012 година Александър Деянов – Скилър. Търси се вариант за включване и на световната шампионка при жените за 2012 г. Адриана Николова – Печенката.

Събитието започва с директни елиминации – т.е. формират се двойки и на практика започва от осмина финал – всеки срещу всеки. Който победи минава в следващия рунд на четвърт финал, след това полуфинал и съответно финал, като всяка битка ще бъде по общо 6 минути, обясни Скилър.

Състезателите ще бъдат оценявани от световния бийтбокс шампион за 2009-та Зиди, Скилър и собственика на най-голямата бийтбокс организация Билоу, който организира Световното първенство. Критериите са музикалност, оригиналност, креативност и трудност, като изпълненията ще са изцяло лични импровизации. Паралелно в парка ще се провежда и вторият фестивал за улична култура „Стрийт мастърс“.

Ще направим нещо в рамките на Стрийт мастърс, което не е правено от много време. Това ще са две категории състезания на танци. Едното ще е типичния и класически брейкденс, а другото ще е т.нар. „ню стайл“ , съобщи организаторът на фестивала Александър Митов.

Новото е, че ще се състезават по двойки, а не както миналата година индивидуално и това ще разчупи събитието. Танците ще са на 4 октомври. В рамките на „Стрийт мастърс“ за поредна година ще има и графити батъл. Темата ще бъде Together („Заедно“), което кореспондира с мотото на пловдивската концепция за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

 

Подобни статии

Top