Първоаприлско: Пътуваме цял час за 1,50

От 1 април започваме да използваме новите билети и карти за градски транспорт.

След тази дата с карти и билети за пътуване ще се сдобиваме от новите автомати за продажба на билети. Това обсъдиха днес на първа работна среща превозвачите и зам-кметът по транспорт Златин Велев.

Цените на картите за ученици, студенти и пенсионери за месец си остават същите – 16 лева.

Промяната тук е, че новата магнитна карта, която също ще е със снимка и данни на притежателя ще може да се презарежда от новите автомати. А ако пластиката се повреди или загуби, ще плащаме само нейната цена, която е 2 лева.

Билетът за еднократно пътуване си запазва цената от 1 лев. Новата система въвежда и билет за почасово пътуване. С този билет за 1,50 лв. в рамките на час ще може да сменяме толкова автобуси, колкото са ни необходими.

Еднодневния билет ще е на цена от 4 лева, а този за 24 часа – 5 лева. Разликата между двата билета е че еднодневният е за един календарен ден, а вторият за 24 часа от момента на закупуването.

Другото нововъведение са смарт картите – това са десет билета за 2 лева.

Картата за седмица ще струва  12,50 лева. Едномесечната карта за една линия ще е 35 лева, за всички линии 50 лева. А картата за цяла година ще е 520 лева.

Методиката за заплащане на превозвачите вече ще се определя не само на километър. Определящо ще бъде и коя година е произведен автобусът.

Също така превозвачите ще получават повече пари и ако автобусите са с по-голяма вместимост, т. е. по удобни за пътуването на повече пътници.

Предстои да се сформира работна група от експерти на общината и фирмите превозвачи за да се изготви новата наредба, която ще трябва да се гласува от Общинския съвет.

 

Подобни статии

Top