Пътуване до Троян, сърцето на Балкана (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Средата на месец април ни предложи чудесно време за пролетна разходка. По това време на годината гальовните слънчеви лъчи са истински подарък, а сочно зелената природа действа като психотерапевт на сетивата.

Посоката е Троян. И ето ни на един от най-високите проходи в Стара планина – Беклемето. Всъщност Троянският проход е най-високия действащ старопланински проход.

На около 15 минути от най-високата точка на Беклемето се намира Арката на свободата. Тя е масивна структура от бетон с височината от 35 метра. В основите й се подвизават няколко вида герои-хайдути, партизани, съветски войници и жени в народни носии, които ги посрещат с хляб и сол. Едната  страна на паметника е посветена на 1878 година, другата- на 1944-та.

Тази пролетна  разходка ни разкри невероятно-красиви гледки и кристално-свежи осезания. Това е едно  от местата с най-хубавите панорами. Гледката е на 360 градуса и се вижда далече в северна България с целия Предбалкан. На юг погледа стига, чак до Родопите. А Средна гора ти е в шепите. В ясно време от тук се виждат заснежените върхове на Рила. Толкова далече и толкова могъща изглежда дори от тук. На изток погледа се спира чак до връх Ботев.

Поляни, осеяни с минзухари и гледката на пасящи полудиви коне са причина да се отклониш от пътя, поне за кратко. А погледът в далечина води до Троян. Малък български град, но от онези, за които казваме „също, като в Европа”. Освен с прекрасната природа, Троян е място с  много архитектурни и исторически забележителности.

Тук през възрожденско време занаятчийството е било в голям разцвет, строяли са се уникални сгради, които днес са архитектурно и историческо наследство за всички българи. В центъра на града се намира уникалния за страната Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства. Градът се гордее и с друго- след София и Пловдив той е третият електрифициран град в страната.

Да отидеш в Троян и да не опиташ троянска сливова е като да отидеш в Рим и да не видиш папата, шегуват се местните хора. Производството й следва вековни традиции, превръщайки се в самобитно изкуство.

Неслучайно на кехлибарената напитка е посветена специална сбирка в двора на местния музей за художествени занаяти и приложни изкуства. Предполага се, че първи с производството й се захванали монасите на Троянския манастир още през XVI век, а рецептата се пазела в тайна и се предавала от игумен на игумен.

Манастирът се намира на 10 км от града. Той   е  трети по големина в България. Прочут е с архитектурата си, дърворезбите и стенописите, дело на гениалния възрожденски живописец Захари Зограф. Тук е „домът“ и на чудотворната икона Св. Богородица Троеручица,  която предвожда литийното шествие, организирано ежегодно на храмовия празник на манастира – Успение Богородично (15 август).

Ще можете да видите и съхранената килия на Апостола, в която той е провеждал тайните срещи на комитета, както и богата експозиция от икони и църковни вещи.

Троян неизменно се свързва с разположеното на 9 км югоизточно от него село Орешак-убежище  на Троянския манастир. Селото  се слави и с друго културно събитие -Национално изложение на народните и художествени занаяти.

Толкова е хубаво сред диплите на Троянския балкан, че имате нужда само от добро настроение и  приятна компания.

 

Подобни статии

Top