Пътуващите до Солун с кола от днес ще плащат

Пътуващите до Солун от днес плащат още на влизане в Гърция през пункта Кулата – Промахон, съобщава btv. Парите се събират за ползване на новата магистрала към града, а това засяга много българи, които традиционно избират Гърция за своята лятна почивка.

За мотоциклети таксата е 1.70 евро, а за леки автомобили 2.40 евро. Водачите на камиони и автобуси дължат 6 евро, а шофьорите на тирове ще плащат най-много – 8.40 евро. Магистралата е с дължина около 100 километра, като ползването й намалява почти наполовина времето за пътуване.

Леките автомобили могат да пътуват безплатно по второстепенните пътища, които са успоредни на магистралата. По тях обаче е забранено преминаването на камиони и тирове.

По данни на статистиката за първите пет месеца на годината до Гърция на екскурзия са ходили 73 700 българи, което е с 10 на сто повече, отколкото за същия период на миналата година, пише dnevnik.bg.

Живеещите в населените места край магистралата вече са започнали протести, защото трябва да плащат дори ако искат до отидат до съседния град, информира btv.

В Гърция няма винетки, но пътуването по магистралите, които са с дължина около 1 600 километра, се заплаща. Аутобаните се стопанисват от различни дружества, като тол-таксата се събира преди навлизането в платения участък.

Подобни статии

Top