Пътят на Радо от Пловдив преди и след „Дърта пияница”

Радослав Михов

Вероятно повечето от вас познават Радослав Михов само като изпълнител на тоталния хит „Дърта пияница“, с който преди време взриви сцената на шоуто „България търси талант“. Зад образа на забавен и симпатичен младеж обаче се крие една чувствителна и добра душа и един зрял млад мъж, който има ясна визия за бъдещето и категорична позиция за важните неща от живота.

Идеята за „Дърта пияница” се ражда преди няколко години, когато Радо напуска Пловдив и се установява в столицата, след тежка раздяла с приятелката си. Животът в столицата го вдъхновява да напише закачливата песен, която по-късно се превръща в тотален хит.

Докато върви по улицата, Радослав случайно вижда плакат за новия сезон на „България търси талант“. Приема го като знак от съдбата и решава да се яви на кастинга с песента „Дърта пияница”. Признава, че закачливата песен е негов страничен проект, който се харесва много от приятелите му и затова решава да се яви пред журито именно с нея.

С „Дърта пияница” Радослав става известен буквално за дни. Радва се на славата и на това, че децата го разпознават по улиците, но е категоричен, че не иска да бъде известен на всяка цена.

„Животът не се определя от това дали си известен, а от това дали си полезен. Ако аз не мога да съм полезен в известността си, то аз ще се чувствам самотен”, категоричен е Радослав. Най-важното за него е да се чувства удовлетворен от това, с което се занимава и споделя, че на този етап се чувства щастлив и в личен, и в професионален план.

Преди да се пробва в най-известното шоу за таланти, Радо е участвал и в други музикални риалити формати. Не успява, тъй като по думите му, там е трябвало да се изявява с чуждо творчество, а не със собствени песни. В „България търси талант” не е имал никакви ограничения и това го е извело толкова напред, смята самият той.

Благодарен е на журито на шоуто, особено на Есил Дюран, която го е подкрепяла както на сцената, така и извън нея. Запазил е отношения с много от талантите, като признава, че най-вече се следят взаимно във Фейсбук.

Противно на всички очаквания, Радослав не пие алкохол и стои твърдо зад идеята, че питието не е гаранция за повишаване на настроението и падането на задръжките. Затова и в песента се пее – „пия айрян с баница”, много хора не се заслушват и бързат да ме нападнат, че текстът има антивъзпитателен ефект, коментира авторът. Песента според  него не се е разбрала от възрастните, докато децата схващат много правилно основната идея – пее се за българското и за това как пиенето на айрян, а не на алкохол също може да повдигне настроението.

Първата си група- NOISE, Радослав основава, когато е в 9 клас на Английската гимназия в Пловдив. По това време младежът се увлича и по баскетбола, събира няколко приятели и започват да творят заедно. И до днес си спомня с вълнение първия си концерт в Пловдивски клуб през 2003 г.

Признава, че е бил адски притеснен, но въпреки това получава адмирации за дебюта си. „Имам дори видео от този концерт, но едва ли аз самият бих се изслушал”, шегува се Радо.

Групата, в която Радо свири в момента, носи името „Slaff”. Тя е кръстена на бабата на Радо – Славка, която преди да почине винаги го е подкрепяла и насърчавала. В семейството на Радо няма музиканти, но това не пречи той още от много малък да е запален меломан. Бабата на младежа му купува първата китара, както и първият компютър, тъй като вярва силно в таланта и успеха му на сцената.

Когато се мести в София Радослав не познава града и няма близки там. В началото живее на различни места и така съдбата го среща с барабанист, който живее под таванската му стая.

Двамата решават да свирят заедно в малка репетиционна зала, която се оказва собственост на китарист и тримата оформят бандата. След първото си живо участие в София, съставът се променя и разширява и в момента „Slaff” се състои от басист, барабанист и вокалистка, която освен, че пее, свири и на пиано.

Радослав иска да стане популярен с писането на текстове и музика, а не толкова с вокалните си възможности.Най-интересното е, че той изпълнява и поръчки за песни. Преди време, разбирайки за услугата, която предлага, го търсят от една риболовна дружинка.

Момичето, което иска да направи изненада на приятелите си рибари, разказва на Радо за тях и така се ражда песента, която се превръща в техен своеобразен химн. Най-хубавите проекти, които се раждат от поръчки, музикантът изпълнява и на участията си с групата.

След като завършва Английската гимназия в Пловдив, Радослав  следва Международни икономически отношения в Пловдивския университет, а след това и магистратура „Интелектуална собственост” в София.

Столицата привлича  Радослав с разнообразието  на характери, богатата култура и възможностите, които предлага. Често се връща и в Пловдив, като любимите му места тук са хълмът на Альоша и Гребната база.

До лятото Радослав е работил във фирма за строителни материали, в момента се е отдал изцяло на музиката и организационния процес около нея. Радва се, че в авторско-правно отношение нещата в България се развиват в положителна посока и има надежда, че ще се развиват така и занапред.

Радослав държи да прави нещата правилно, защото се чувства отговорен както към музиката, така и към феновете си, най-вече децата. Натъжават го лошите новини, изпълнените с насилие емисии по телевизиите и лъжите по негов адрес, най-вече това, че е пияница. В интернет се пишат всевъзможни грешни и изкривени информации.

„Децата нямат критично четене, но то може да се възпита, докато при възрастните може и да не може вече”, смята Радо.

“Love never fails” е запечатал под формата на татус на лявата си ръка младият изпълнител. Надписът, заедно със сърце и музикални знаци е доказателство, че най-голямата му любов остава музиката.

Снимка: Янчо Янчев

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top