Работниците във ВМЗ с коледни надбавки

Министерството на икономиката и ръководството на ВМЗ Сопот обмислят да изплатят коледни надбавки за работниците в предприятието. Това съобщи при посещението си в завода министър Божидар Лукарски. Размерът на бонусите щял да бъде определен от ръководството.

Министърът се похвали с отлични финансови резултати през последните години за предприятията от целия военнопромишлен комплекс.  Той припомни, че във ВМЗ работят 4 100 работници, като средната работна заплата достигала до над 950 лева, след въвеждане на бонусната система за допълнително материално стимулиране.

На въпрос как евентуална загуба на ГЕРБ на изборите ще се отрази върху икономиката на страната, Лукарски се пошегува:  „Дайте да не погребваме!“ Той припомни, че през тази година ВМЗ е инвестирал над 18 милиона лева за закупуването на нови машини и съоръжения, транспортни средства и стопански инвентар. „Добрите финансови резултати нареждат ВМЗ сред най-печелившите държавни дружества“, допълни министърът.

По думите му реализираните приходи от продажба на специална продукция за първите девет месеца на 2016 г., са 303 милиона лева. За сравнение през цялата 2015 г. приходите от основната дейност са били 127 милиона лева.  130 млн.лв. е печалбата за първото деветмесечие при 25 милиона за цялата минала година.  Производствената програма на дружеството е обезпечена с поръчки за цялата 2017 г., подчерта още Лукарски.

„Трудно е да се каже в този момент как ще повлияе върху българския военнопромишлен комплекс изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ.  За нас поръчките, свързани с американската оръжейна индустрия, са много важни и се надявам, както и досега, така и след избирането на Доналд Тръмп, да няма промяна. А да се надяваме и, че ще се засилят поръчките“. Това коментира още Лукарски пред журналисти.

По думите му при евентуална победа на балотажа за ген. Румен Радев и оставка на правителството, всичко ще зависи от политиката на следващото правителство. „Не искам да чертая някакви апокалиптични картини. Надявам се на успех на десния кандидат на изборите, защото това ще бъде една оценка на политиките, които ние провеждаме. Тук в региона мога да се похваля, че такова развитие на завода може би не е имало никога през неговото съществуване. За последните две години, откакто това правителство дойде, увеличихме значително както продукцията, печалбите, така също и работната заплата. Когато станах министър, работеха само около 1800 човека, нямахме поръчки, а сега само за последната година сме назначили 1 100 нови работници и както се казва – не ни стигат кадри вече. Вдигнахме и средната работна заплата, която наближава 1000 лева. Какво ще стане след това, аз не искам да изпадам в някакви мрачни картини. Както казва премиерът, цитирайки дядо си – „И без петела ще изгрее слънце”.  Надявам се, както при евентуална победа на г-н Радев, така и при настоящата победа на президента Тръмп, това да не се отрази по никакъв начин на завода“, посочи Лукарски.

 

Подобни статии

Top