Радананда от Шамбала: Не помагайте, без да са ви молили! (ВИДЕО)

Радананда е млада жена с умиротворено, ангелско излъчване. Видът й вдъхва спокойствие и увереност. Кара те да забравиш за ежедневието, за стреса, за забързания околен свят. И да се потопиш в очите й. Казвала се Оксана и е родом от руския град Екатеринбург. Насочила се към йога още на 16 години.

– Аз съм се родила в Русия и дълго разсъждавах защо точно тук съм се родила, а не в България или друга страна? Обикновено всеки човек разсъждава за това. Често се раждаме някъде, привлечени от драмите на предишния ни живот.  Има такива щастливи хора, които се раждат, за да се насладят на още повече щастие, което са изпитвали и в предишния си живот. Просто установих на 16 години, че всички мои дрехи, украшения – са индийски. Осъзнах, че купувам всичко, което ми харесва и подаръци са ми подарявали. В това време също ми подариха едно българско украшение.

– Какво?

– Ръчна сребриста филигранна работа, която е много деликатна. Така че това също беше знак, че България ще изиграе голямо значение за мен. И Индия, действително, чрез знанието на йога, много добре разбирах мистичните закони на кармата, законите на Вселената, развитието на енергиите и чакрите. Т.е. развитието на нашия организъм заедно – телом, духом, в йогата много детайлно са разкрити.

Обединявайки с християнството това, което сме научили, достигаме до извода, че изчистването води до разширяване на света, на съзнанието вътре в нас на първо място и след това се получава резултат и в живота. Ставате по-уверени кое ви е нужно и кое – не. Понякога разбирате за себе си дали нещо ви е нужно. Става по-лесно да се живее. В смисъл, че всички пътища на света се изчистват. В този смисъл ангелите и просветените майстори, те ни помагат да съобразим в дадена ситуация, когато ги питаме, какво може да оставим.

Какъв може да бъде другият милосърден подход към даден въпрос, когато понякога сме гневни или ни се струва, че имаме врагове, семейството ни дразни? Оказва се всичко това е просто невярна картина на нашите възприятия. Че в даден момент, към даден човек нямаме достатъчно милосърдие, не можем да видим в него Човека. Ние дори в себе си не можем да видим Човека, не искаме да се учим от този човек, да му помагаме… В това се крие сложността. И тук ангелите ни подсказват как да постъпим.

От  година и няколко месеца Радананда живее в България. През май 2014 в село Бата, Бургаско, тя създава творчески еко център „Говорящи сърца“. Това е място, където децата и възрастните се учат да общуват и изразяват себе си  през сърцето си,  възпитават светли чувства и любов към природата, и един към друг. Разказва, че в България е дошла неслучайно.

– Аз съм тук в България за специална мисия за разкриване на още по-голямото сърце на българите. Това е развитие на самопознанието, което тук вече се случва. Както навсякъде по света, но вече и в България, много хора ги привличат духовните целители и лидери, защото България е особена земя, тя е благословена земя. Както някога се е считал Йерусалим. И в момента Йерусалим е духовен център. Но значението на България ще расте и в момента расте, и ще расте и в бъдеще. Посъветваха ме да дойда тук Сенатът на Кумар, Бабаджин и проводниците на учителите на светлината от Шамбала. Шамбала е духовна йерархия на света, където са събрани всички учители, всички мъдреци, всички религии, и светли хора на различните народи. Когато те напускат Земята и все още искат да служат и помагат със своето милосърдие и вибрации на хората на Земята, те остават в един такъв астрален дом, дворец и това се нарича Шамбала. Самата Шамбала е свързана със сърцето на Вселената. Това е енергетична структура, която е била построена от тях, просветлените учители и души, които се намират по високите нива.

Как достигнах до това? Постепенно стъпка по стъпка, моята душа и аз като човек се развивах, търсех по-мъдро, по-светло виждане за живота. И понякога,  попадах на затворени врати по моя път – на сложни ситуации. И тогава ми се стори, че няма да ми стигнат само моите сили – това, което зная и умея, това което разбирам. Просто са  съществували такива ситуации, в които знанията ми и моя личен опит са били недостатъчни. Тогава се обърнах към небесата с молитва.

Пътищата ме доведоха до лечители, които могат да ми помогнат и на физическо и на духовно ниво. Помогна ми Валентина – сибирска, алтайска лечителка, а след това тя ме прие за ученичка. На практика аз не планирах такова нещо, но тя ми каза, че трябва сама да започна да лекувам хора. Аз много се удивих, но после постепенно разбрах защо тя говори така – че действително в душата ми, както тя каза, има желание да помагам на хората. Тя нарича това кристал на лечителя.

Всъщност ние, виждащите, виждаме същността на душата. И това видение може да се разкрива – както делфините общуват помежду си и ние, всички хора можем да общуваме помежду си. Аз например се старая, да намеря добрите закони, законите на сърцето, да има хармония и да е светло на душата.  Т.е.  моят критерий винаги е бил такъв – да има състояние на радост. Затова имам и такова име, което ми даде моята учителка.

Българският народ е прекрасен народ и съм щастлива, че ме изпратиха тук. Това наистина е моята страна, в смисъл, че тук ми е хубаво да общувам с всички слоеве на българско общество, с всички различни видове хора. Радва ме както общуването с обикновените бабички, които доят козите. Когато погледна такава баба и ми се ще да плача – толкова чистота, толкова съхранена истинност има в тази българска бабичка! Българската младеж е  много силна и ми се струва здравомислеща. Българските хора са готови да отворят сърцето си и да приемат своето самопознание, да приемат своето оздравяване като национално оздравяване. Струва ми се, че българският народ има своего рода скромност и толкова естествен аскетизъм, какъвто не съм срещала другаде. Била съм на много места, макар че далеч не съм била навсякъде, въпреки че стигнах до САЩ и други страни, но тази скромност и богоугодност вътре в българското сърцеу е характерна само за тук. Мога да кажа, че в българските хора има много от Бог. И това много ме радва и вдъхновява.

Радананда започва да се занимава с йога, опитвайки се да намери себе си. През последната година тя прави семинари в България, а съвсем скоро представи своята книга „10 препоръки за Посветените души“. Книгата дава възможност да разберем как да се освободим от егото си и как да се свържем със своите духовни учители.

– Мен винаги ме е мъчил този въпрос как може да се съвмести желанието да обичаме Христос и заниманията с йога и медитация. На определено ниво достиженията на йога и медитативните молитви – двете учения се съединяват, защото и двете са учения, свързани със светлината.

Отивайки в Чикаго дълго изучавах различни религии, изучавах ги в храма на йогата  – различни светли направления, различни мистични знания – също светли. И винаги ми се е искало да разбера, а как може да се обединят с християнството? Моята учителка винаги е казвала, че именно в медитативната молитва е смисълът на крия йогата.

На първо време ми беше сложно да медитирам от раз, искаше ми се да се занимавам повече с физическата страна на нещата, искаха ми се по-интензивни практики и дейности. И наистина много се занимавах с интензивна йога, особено в гората, където имаше алтайски ашрам. Когато се занимаваме с йога в гората, ние влизаме в състояние на медитация много леко, защото природата има божествена енергия, там има много от Бог. Казват ни, че Бог е навсякъде, но на някои места присъствието му е по-голямо, отколкото на други. В гората, сред природата е много лесно да медитираш и там трябва да се практикува повече. Много ми помогна това, че живеех до националния парк в Русия – в близост до водопади, всяко утро ходех до водопадите, практикувах изчистване с утринна вода. Това се смята за най-силното нещо. За да не ходиш при лечители, е добре да се изчистваш с вода.

Порфирий Иванов например е руски йога. Той ходел бос и без дрехи през зимата.

Йогата всъщност е обединение на всички наши начала в едно цяло и когато освобождаваме енергията си (йога е изкуството да се освобождаваме). Когато се освобождаваме чрез аскетизъм, решаваме различни проблеми и не спираме да се радваме на това. Даже най-сложното в крия йогата е (а ние много обичаме да четем книги), да се освободим от книгите и да спрем да четем.  И моят учител Госвами Криянанди няколко пъти е раздавал библиотеката си, за да може да е свободен от книгите си, от лавиците по стените.

Той самият също много е писал. В крия йогата е прието да се пише най-вече за духовните знания, защото това е традиция, според която се предават от уста на уста – древни знания – до времето на Христос. И затова част от работата естествено води до написване на книги.

Аз също не очаквах, че ще пропиша, но сигурно трябва да се натрупа някакъв опит, лични срещи, групи, хора, на които съм помогнала. Тогава възниква желание душата да се излее в книга. Моите учители тогава ме посъветваха да напиша книга и да предам новите и стари истини, но в нов прочит. В моята книга има десет съвета от ангелите към всички души на светлината . Сега тя е тънка, но ще става все по-дебела. Но трябваше да я напиша и да я публикувам.

Според Радананда всеки от нас има свой ангел и учител. И те ни защитават и учат.

– Има такъва древен израз – когато ученикът е готов, учителят ще се появи. И когато вашият вътрешен зов бъде толкова силен, че можете да промените  приоритетите в живота си, ще видите, че ще ви придърпа като магнит към вашия учител. Обикновено тези учители, които вече познаваме – нашите близки, нашите семейства са най-първите ни учители. Това са най-сложните ни учители, защото ние сме горди, не ги признаваме за учители. Говорим за духовни учители като гуру например. Такъв учител ще дойде при вас, когато сте готови.  Ще попаднете в такива ситуации и някой ще ви хареса, ще отидете на някоя лекция и ще кажете: „А това ме интересува. Но не ме интересува как говори този човек, а кой още говори за това.“ И ще започнете да търсите и  ще намерите учителя.

Това, което е интересно, е че духовният учител много лесно може да се намери, а чрез него вие разбирате цялото мистично знание – всичко, което по-рано сте изпитвали, чували и чели, чрез този  човек ще ви се разкрие вибрацията на нещата. Ще можете да ги усетите, вкусите, да видите нюансите на тези знания. В тези случаи учителите много помагат. И тази взаимовръзка между душите, много често идва от миналите животи. Например моята гуру съм си я спомнила от предишен живот.

– Всеки ли може да медитира, четох, че ти можеш да помогнеш дори на хора, които не влизат лесно в медитация, да медитират и да постигнат това, което се опитваш да им покажеш. Може ли всеки да  го направи?

– Оказва се, че може всеки. Аз също по-рано не знаех, но работата е там, че когато се намирате с просветен йога, той естествено предава медитативен поток към вас – това се случва. Принципно е лесно да се разбере: добър съвет можете да търсите у ангела, а просветление – у просветен учител.

Как се случва? Състоянието на вибрацията, потокът на вибрацията е толкова висок у майстора, че това е като да се изкъпеш във водопад. И затова говорят, че да постоиш с майстор, е като да вкусиш сладостта от нектара на блаженството. И веднъж вкусил този нектар (а ние всички много искаме да намерим щастието), вашата памет, вие, запомняте това състояние на щастие и искате отново да го имате, и вие можете да го направите, да го пресъздадете, защото вече помните това състояние.

Децата често влизат в състояние на медитация, играейки с един и същ предмет. Медитацията е просто фокус, свободен фокус на един предмет. Когато цялата ви енергия е събрана в една точка, можете да намерите чрез този обект на медитация, единството с него и с целия околен свят. Тази връзка е енергетическа и духовна. Можете да почувствате и видите тези сладки нишки на любовта, които се намират във всичко. И разбира се някога, след като вече сте опознали и видели, почувствали това, което се случва на семинарите за Шамбала, вие лесно ще прогресирате във своята лична практика на медитация.

За какво ви е медитацията? Ами например, имаше  такава ситуация при японски хирург:  той изключително много пушеше. Питам го: Сигурно сте много стресиран? (А аз не знаех, че той е хирург). Питам го:  Работата ви сигурно е много нервна, стресираща, че толкова много пушите? А  той ми каза: Да, аз съм хирург. И дори съм сърдечен хирург. И през цялото време не спира да пуши.

А работата е там,  че това също е по своему медитация, нещо, в което човек се фокусира. Дълго вдишване, пауза и дълго издишване във времето, когато поглъща дима. Този механизъм на влизане в дишането, в своята същност, когато божествената същност влиза в нас, божествената енергия, това се случва във времето на дишането. И когато човекът се фокусира върху своето дишане, то той може да влезе леко в своето състояние на медитация. Но разбира се, когато човек пуши, това е интоксикация и убива ефекта на медитация. Ако просто правим такива дълбоки вдишвания и издишвания с такова наслаждение, с каквото пушим, но да се наслаждаваме на божествената енергия, то може да просветлеем. А ако пушим по този начин, най-много да умрем по-бързо. Обикновено медитацията лекува, тя има лечебен ефект.

– Какво може да излекува медитацията, освен душата?

– Мога да дам пример с друг хирург от Япония.  Той започнал да се учи на медитация. Оперирал очните нерви. И неговата ефективност на работа нараснала 9 пъти. Знаете как в Япония един лекар оперира едновременно 10 души  – те лежат в кръг и на всички едновременно се прави тази операция. Така с помощта на медитацията, лекарят може до 9-10 пъти да повиши работоспособността си. И естествено чрез медитацията той се възстаноява фокусира се и прави всичко лесно.

– Как действа медитацията на хората, как се чувстват те, когато приключат с този процес, когато излязат от медитация?

– Медитацията е състояние на щастие. Всички сесии, които аз правя и семинарите за Шамбала и отговорите на въпроси, дори и присъствието на самата медитация, предизвиква състояние на щастие. И в това състояние на щастие хората остават и след сеанса, след срещата. Това им носи нов полъх в живота, нова надежда, нова любов намират често хората, ново творческо призвание, защото състоянието на щастие е много голяма, огромна, божествена енергия, която е и смисълът на съществуването ни на земята. Ние всички искаме да намерим щастието.

– Т.е. дава смисъл на живота.

– Да.  И ние сме в правото си да търсим това щастие. Всички духовни препоръки, всички мъдреци са ни ограничавали, за да можем  внимателно  да търсим щастието си – не със зъби и нокти, не агресивно, а да бъдем по-търпеливи, по-милосърдни и по-меки. В моето учение на мъдреците – крия йога, ние имаме такъв израз, че мъдреците вървят по живота като по тънък лед. На нас ни е трудно да си го представим, защото не само, че не ходим, ние бягаме през живота, а по тънък лед разбира се, не се препоръчва да се бяга.

Радананда разказва, че близките й много я подкрепят. Но като всички близки, търсят и други неща в учението, което тя практикува.

– Ами както казах нашите близки са най-сложните ни учители. Защото ние, идвайки тук, сме избрали такива близки, които през цялото време трябва да ни напомнят, че трябва да вървим към по-добро. И те винаги ни стимулират, даже да се занимаваме с йога и работа върху себе си и духовното си самоопознаване, те ни стимулират и го правят много основателно.

Например ако медитираме, близките ни очакват, че като излезем от медитация и от стаята, ще сме вече божествени ангели и ще бъдем готвим по-добре за тях обед, или ще отидем с тях на вечеринка и ще бъдем най-красивите ангели, с вълшебна пръчица, ще се преобразим. Т.е. те очакват някакви вълшебни преобразявания, които са им изгодни. Те могат да се надяват на голямо забогатяване от това, че вие се занимавате с йога – кой каквото му се иска.

На някои от близките им се иска да им обръщате повече внимание и да им давате повече обич. Т.е. техните очаквания се повишават десетина пъти. И в това се заключава сложността, но моята гуру винаги ме е учила – ако отивате да медитирате, трябва да излезете и да се намирате в това състояние на медитация, което вие можете да подарите. Т.е. да сте способни да тренирате близките си винаги да споделят нашите успехи.

– А не ви ли възприемат като малко странна?

– Може би. Знаете ли – работата е, че аз не виждам това. Аз виждам усмивките, откритите сърца, блестящите очи, а тези моменти, когато хората не разбират нещо, ако ме питат, се опитвам да обясня, а ако не ме питат, продължавам своята работа и своя живот, защото например не се намесвам в живота на другите хора и се надявам, че очаквам същото и дори им давам възможност за свобода. Т.е. степента на свободата често се определя от вашите социални достижения, все пак йогата трябва да има възможност да обезпечи своята свобода. Т.е. затова трябва да има необходимата сила на волята, сила на характера, която близките могат да видят.

Всъщност те това вече го знаеха допреди да стана йога. Т.е., че имам необходимата сила на волята и характера. Затова на близките си аз казах, че по принцип не съм се изменила, т.е. че съм била свободолюбив човек и продължавам тази своя линия.

За Радананда йогата е смисъл на живота, избор и карма.

– За мен йогата, медитацията и тази пряка връзка, която предоставям с вашите ангели и учители, просветлени мъдреци, за мен това е смисълът – да подаря това, което срещнах за себе си – най-леката, най-щастливата и хармонична трансформация на вашето съществуване, която е станала заедно със съществата на светлината.

Оказва се, че всичко, което ни е нужно, е това как нашите учители проявяват своето милосърдие като по-големи братя и ни помагат. Така и ние също сме длъжни да проявяваме милосърдие и да помагаме на тези, които ни помолят. Често се случва хората да се хвърлят да помагат, без да са ги помолили и това се нарича „неразбиране на закона за кармата“. Т.е. ние не можем и не бива да се месим в живота на човека, когато той не иска. Дори ако е близък човекът, но не иска, значи трябва да се почака, ако имате възможност. А ако нямате, то трябва да намерите такава възможност. А ако вече сте търсили възможност, достатъчно сте почакали и близкият човек продължава да твърди, че не се интересува от вашата помощ и присъствие, то разбира се в тази ситуация просто трябва да си тръгнете.

Просто всичко се намира на различни вибрации и ако вашите вибрации не съвпадат, трябва да намерите човек, у когото има подобни на вашите или се намира в съзвучие с вашето сърце. По същия начин вашите ангели и учители са съзвучни с вашето желание. Те ви помагат в това, което вие искате – те нямат своя воля, на тях не им е интересно да ви помагат в нещо друго. Смисълът на тяхната помощ е вие да се научите да търсите нещо сами за себе си.

Семинарите с  Радананда дават възможност да се разберем божествения произход на душата, да разберем каква е цялостната картина на света,как работи всичко. Те ни помагат да усетим връзката между всички нас – толкова различни и толкова свързани.

Подобни статии

Top