Радослав Гизгинджиев: Най-влюбените хора живеят в Пловдив! (СНИМКИ)

радославгизг (16)

Едни го познават като режисьор, други като писател, а самият той няма точно определение за себе си. Твърди, че в него живеят 22 различни същества и често, когато го попитат как е  шеговито отговаря: „Тълпата е добре“, или пък пита „Кой от всички 22-ма имаш предвид?“.

Независимо дали пише, режисира или просто общува, Радослав Гизгинджиев преди всичко успява да насочи интереса към себе си, да провокира и да накара зрителя или читателя да се замисли сериозно за онези неща, които се случват всеки ден, а дори нямаме обяснение как и защо.

Пловдив стана част от националното турне на 28-годишния творец и той с нескрито удоволствие допусна почитателите си да надникнат във вътрешния му свят. Пред многобройна публика, Радослав разказа интересни подробности за себе си и творческата си природа, като задоволи любопитството на всеки един от присъстващите.

„Най-влюбените хора живеят в Пловдив“, категоричен бе Радослав. Според него няма как да не се разхождаш по Главната и да не се сблъскаш с поне няколко двойки, които се целуват. „Точно такива хора ме правят по-добър човек, а колкото по-добър ставам, толкова повече се приближавам до това да открия човека за себе си“, допълни той.

Биографията на Радослав е впечатляващо цветна и интересна. Само на 28 години, той вече е успял да завърши кинорежисура, предстои му да се дипломира и като филолог, паралелно с това е работил като сервитьор, продавал е дискове с детски приказки на улицата, а зад гърба си вече има няколко успешни проекти.

Радослав признава, че от малък има влечение към изкуството във всичките му форми. Още като дете пише първото си стихотворение, което е посветено на Васил Левски. Продължава да пише и след това, а днес той е известен най-вече с книгите си от трилогията “Рай”, която продължава да стои на челни места в класациите на книжарниците.

„Рай“ „Вратите“и наскоро появилата се „Пеперудите“ са частите от трилогията, в които освен за любов и раздяла, става въпрос за опустошената от талант душа, за саможертвата, всеотдайността, духовните и физически белези, които остават след всяко важно за нас събитие в живота ни.

Не по-малко успешни са и филмовите и театрални продукции на Радослав. Режисирал е филмите „Светлосиньо“, „Минутите“, „Бродят“, документални поредици, които изследват исторически и етнически проблеми, моноспектаклите „Моето име“ със Стефан Иванов, „Любовта не може просто да отмине“ със Симеон Владов и „Тук ли си?“ с Йоко Захариев.

Радослав притежава особена чувствителност за всичко в заобикалящия го свят. Винаги, когато има възможност, той се връща към корените си, въпреки напрегнатото ежедневие, което съпътства всеки творец. Изключително признателен е на своята баба, която освен, че го е възпитала, винаги е била и негов добър и доверен приятел.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top