Разбиха група за трафик на антики, пловдивски екипи участваха в акцията

Екипи от Областната дирекция на МВР – Пловдив взеха участие в специализирани операции срещу трафика на антики, съобщиха от пресцентъра на МВР. В хода на две акции е разбита структурата на организирана престъпна група, ангажирана в поддържането на канал за трафик и търговия с движими културни ценности.

Двама от участниците в групата са задържани при опит да транспортират част от ценностите след сключена сделка. Сред задържаните при полицейската операция е и един от водещите дилъри и трафиканти на културни ценности в България.

Операциите са проведени на 7 и 8 октомври със съдействието на секторите за борба с организираната престъпност в Монтана и Хасково, участвали са и екипи от областните дирекции в Пловдив и Хасково. Претърсени са жилищата на шестима души.

Иззети са общо над 800 предмета и монети от различни периоди на античността (римска и елинистическа епоха), както и два средновековни печата и кръст тип „енколпион“. Намерена и иззета е също специализирана техника за проучване на земните пластове.

Сред спасените предмети попада и мраморна надгробна плоча с изключително добре запазен надпис на латински.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават. Предстои на задържаните да бъде повдигнато обвинение.

Подобни статии

Top